Az olyan nők körében, akik hetente két-három alkalommal engedtek a sütemények csábításának, 33%-kal nagyobb volt a méhrák előfordulási aránya, akik viszont hetente háromnál is többször ettek kekszet, vagy süteményt, azoknál a tumor előfordulási aránya már a 42%-ot is elérte.
A Svédországban végzett tanulmány 10 éven keresztül vizsgálta mintegy 60 000 nő étkezési szokásait. A kutatók elsősorban a cukorban gazdag étrend és a méhben kialakult tumor közötti összefüggést vizsgálták. Az endometriális rákként is ismert betegség közel 6 400 nőt érint évente az Egyesült Királyságban, és körülbelül 1 000 nő hal meg a méhrákból kifolyólag minden évben.
A stockholmi Karolinska Intézet kutatói a nők étrendjét vizsgáló kérdőívek elemzése után megállapították, hogy a legtöbb magas cukortartalmú élelmiszer, mint például a cukorkák, üdítőitalok és lekvároknem növelték meg jelentős mértékben a méhrák kialakulásának valószínűségét. Viszont az olyan nők esetében, akik rendszeresen fogyasztottak édes péksüteményeket és kekszeket, az endometriális tumor kifejlődésének kockázata 42%-kal megnövekedett.
A tanulmány elsősorban arra koncentrált, hogy a résztvevők milyen gyakran ettek édességet, nem pedig arra, hogy mekkora mennyiséget fogyasztottak, az viszont így is kiderült, hogy akik napi 35 grammnál több cukrot vittek be a szervezetükbe (ez körülbelül 7 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg), azoknál 36%-kal nőtt meg a tumor kialakulásának valószínűsége.
A tudósok szerint a cukros étrend többféle módon hat a rák kockázatára. Egyrészt a túlzott cukorbevitel következtében a szervezet több inzulint termel, amely stimulálja a sejtburjánzást a méh külső felszínén. Másrészt a túlzott cukorfogyasztás megemeli az ösztrogén hormon szintjét, ami szintén szabályozatlan sejtnövekedéshez vezet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.