A probiotikus italok enyhíthetik a pollenallergiák tüneteit, állítja a Wageningen UR PhD allhallgatója, Yovonne Vissers. Csökkentik ugyanis bizonyos fehérjék szintjét, melyek a szénanátha tüneteinek kialakulásáért felelősek. Továbbá serkentik az allergiát csökkentő anyagok termelődését is. Különösen jó eredményeket értek el a Lactobacillus plantarum törzzsel. Vissers ezzel kapcsolatos szakdolgozatát júniusban védte meg.
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója az idegen anyagokra, mint például a pollen vagy a háziatka. A virágpor-allergia esetén a test egy IgE néven ismert fehérjét termel, mely megtámadja a betolakodónak ítélt pollent. Ilyenkor hisztamin szabadul fel, ez okozza a tüneteket: az orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.
A NIZO-val és a Friesland Campinával együttműködve Vissers a laktobacilus immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta 62 nyírfapollenre allergiás betegen. Tizesével osztotta őket csoportokra, majd öt csoport négy héten át naponta kapott egy üveg probiotikus italt, a kontrollcsoport pedig egy baktériumkultúra nélküli változatot. A kezelés előtt és után vért vettek a résztvevőktől, és megnézték az immunprofilt, mint például az IgE és más immunfehérjék szintjét. Így meg tudták állapítani, milyen hatást gyakoroltak a baktériumok az immunrendszerre.
Négy hét elteltével világossá vált, hogy a felhasznált baktériumtörzsek jelentősen csökkentették a nyírfapollenre specifikus IgE szintjét. Az L. plantarumCBS125632 törzs visszaszorította továbbá az interlukin 5 és 13 szintjét is. Ez a jelzőanyag stimulálja az allergiás reakciót. Az allergiás reakciót csökkentő jelzőanyag szintje viszont növekedett. „Ezek a baktériumtörzsek jó kilátásokkal kecsegtetnek a nyírfapollenre allergiások számára.” - mondta Vissers.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.