Probiotikus allergiaölés

ételallergia
PUBLIKÁLÁS: 2011. június 22. 13:48
A probiotikus italok enyhíthetik a pollenallergiák tüneteit, állítja a Wageningen UR PhD allhallgatója, Yovonne Vissers. Csökkentik ugyanis bizonyos fehérjék szintjét, melyek a szénanátha tüneteinek kialakulásáért felelősek. Továbbá serkentik az allergiát csökkentő anyagok termelődését is. Különösen jó eredményeket értek el a Lactobacillus plantarum törzzsel. Vissers ezzel kapcsolatos szakdolgozatát júniusban védte meg.

A probiotikus italok enyhíthetik a pollenallergiák tüneteit, csökkentik ugyanis bizonyos fehérjék szintjét, melyek a szénanátha tüneteinek kialakulásáért felelősek.

A probiotikus italok enyhíthetik a pollenallergiák tüneteit, állítja a Wageningen UR PhD allhallgatója, Yovonne Vissers. Csökkentik ugyanis bizonyos fehérjék szintjét, melyek a szénanátha tüneteinek kialakulásáért felelősek. Továbbá serkentik az allergiát csökkentő anyagok termelődését is. Különösen jó eredményeket értek el a Lactobacillus plantarum törzzsel. Vissers ezzel kapcsolatos szakdolgozatát júniusban védte meg.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója az idegen anyagokra, mint például a pollen vagy a háziatka. A virágpor-allergia esetén a test egy IgE néven ismert fehérjét termel, mely megtámadja a betolakodónak ítélt pollent. Ilyenkor hisztamin szabadul fel, ez okozza a tüneteket: az orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

viz4809

A NIZO-val és a Friesland Campinával együttműködve Vissers a laktobacilus immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta 62 nyírfapollenre allergiás betegen. Tizesével osztotta őket csoportokra, majd öt csoport négy héten át naponta kapott egy üveg probiotikus italt, a kontrollcsoport pedig egy baktériumkultúra nélküli változatot. A kezelés előtt és után vért vettek a résztvevőktől, és megnézték az immunprofilt, mint például az IgE és más immunfehérjék szintjét. Így meg tudták állapítani, milyen hatást gyakoroltak a baktériumok az immunrendszerre.

Négy hét elteltével világossá vált, hogy a felhasznált baktériumtörzsek jelentősen csökkentették a nyírfapollenre specifikus IgE szintjét. Az L. plantarumCBS125632 törzs visszaszorította továbbá az interlukin 5 és 13 szintjét is. Ez a jelzőanyag stimulálja az allergiás reakciót. Az allergiás reakciót csökkentő jelzőanyag szintje viszont növekedett. „Ezek a baktériumtörzsek jó kilátásokkal kecsegtetnek a nyírfapollenre allergiások számára.” - mondta Vissers.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.