Persze mindez azt jelenti, hogy alkalmanként maximum két pint (körülbelül két korsó) sört, vagy ennek megfelelő mennyiségű bort fogyaszthatunk. A kutatási eredmények szerint a rendszeres, de mértékletes ivás sokkal jobb, mint az alkalmankénti alkoholfogyasztás vagy az absztinencia.
A Nemzetközi Alkohol Kutatási Tudományos Fórum szakértői az alkoholt tartják a különböző májbetegségek első számú rizikófaktorának, de csakis akkor, ha túlzásba visszük az ivást. A mostani eredmények szerint a rendszeres, de mértékletes alkoholfogyasztás közel 60 százalékkal csökkentheti a zsírmáj kialakulásának esélyeit.
A Japánban, 9885 férfi részvételével készült kutatás során a szakértők folyamatosan ellenőrizték az önkéntesek egészségügyi állapotát, majd összevetették az adatokat az alkoholfogyasztási szokásokkal. A zsírmáj előfordulása a mértékletes alkoholfogyasztók körében fordult elő legritkábban. Később azonban kiderült, hogy nem a mennyiség a fontos, hanem az, hogy milyen gyakran iszunk.
A legjobb, ha 3-4 alkoholos italt 21 napra elosztva fogyasztunk el, ekkor a legkisebb a zsírmáj kialakulásának esélye. "Eredményeinkből világosan látszik, hogy az alkoholfogyasztás védő hatással van a májra férfiak esetében, és a rendszeres, mértékletes alkoholfogyasztás segíthet megelőzni a zsírmáj kialakulását" - olvasható a kutatási eredményeket beszámolóban.
"Az elhízás és más anyagcserezavarok sokkal komolyabb rizikófaktort jelentenek a zsírmáj kialakulásában, mint az alkohol, ami természetesen így sem veszélytelen, hiszen mértéktelen fogyasztása könnyen cirrózis (májzsugor), vagy más súlyos májbetegség kialakulásához vezethet." - nyilatkozták a szakértők. A mértékletes alkoholfogyasztás gyulladáscsökkentőként hat a máj sejtjeire, ami így csökkenti a májbetegségek kialakulásában esélyeit is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.