Korábban is felvetődőtt már, hogy a B-vitamin, elsősorban a folsav mind az egerekben, mind az emberekben szerepet játszhat a béldaganatok megelőzésében. A bél rákos folyamatait egereken modellezve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és a Tufts Egyetem Táplálkozás- és Öregedéskutató Intézetének kutatói megvizsgálták, hogy az anyai B-vitamin befolyásolja-e az utódok betegségkockázatát.
A kismamák vagy kiegészítő, vagy megfelelő vagy kevés B-vitamint (B2, B6, B12, folát) tartalmazó étrendet kaptak megtermékenyülésüket megelőzően, majd egész terhességük alatt egészen a szoptatási időszak végéig. Ezt követően az utódok azonos B-vitamin tartalmú étrenden nevelkedtek tovább.
„Úgy gondoltuk, az első csoportban fog a legkevesebb béltumor előfordulni” - magyarázta Dr. Jimmy Crott, a cikk első szerzője. Bár a tumoros elváltozások száma azonos volt a túl alacsony és a megfelelő B-vitamin tartalmú diétát tartó egerek utódai között, a kevesebb B vitaminban részesülő egerek tumorai 54 százalékban nagyobbak voltak és agresszívabb növekedést mutattak, míg a megfelelő mennyiségű B-vitamint kapó egerek utódaiban csak 18 százalékban fejlődött ki ez az agresszív típusa a daganatoknak. Az eredményekről online számolnak be a Gut folyóirat legfrissebb számában.
Crott és kollégái szerint a tumor növekedésének gátlása összefügg a B-vitaminnal, mely valószínűleg megszakítja a WNT jelzés genetikai útvonalát. Ez a vastag és végbélrákok kialakulásában szerepet játszó géncsoport. „A legerősebb génaktivációt a tumorgátló WNT géneknél a B-vitaminnal etetett kisegereknél tapasztaltuk, míg a leggyengébbet a közepesen hiányos édesanyák utódaiban” - tette hozzá Dr. Eric Ciappio, az Egyetem Friedman Dietetikai Kutatóintézetének munkatársa. „A különbség magyarázata az epigénekben rejlik. Ezek a DNS-en létrejövő változások, melyek a környzeti tényezőkre érzékenyek, például a diétára.”
Jelen esetben a B-vitamin bevitel hosszú távon megváltozatatta az epigéneket, magyarázva a tumorok előfordulási gyakoriságát illetve agresszivitását is. Még nem világos, hogy az anyai B-vitamin fogyasztás befolyásolja-e a tumorok kialakulását az emberek esetében is.
„Egyre több a bizonyíték arra, hogy a folátok védenek a daganatok ellen, sajnos, egyelőre nem tudjuk bizonyítani, hogy az egyébként későbbi időszakokban gyakori tumorok előfordulására is ilyen kedvező hatással vannak-e” - összegezte Crott, aki a Friedman Intézet docense is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.