A zsíros étel mégis jó a szívnek?

zsír
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 19. 17:56
Úgy hangzik, mint a szívinfarktus bombabiztos receptje. A szalonnás-tojásos zsírbomba desszertként egy tányér fánkkal valójában jót tesz a szívnek. Egy kutatás eredményei azt sugallják, hogy a különös, zsírban tocsogó édesség valahogy serkenti a szív izmainak működését, így kisebb károsodás éri a test motorját szívinfarktus esetén.

Egy kutatás eredményei azt sugallják, hogy a zsíros ételek serkentik a szív izmainak működését, így kisebb károsodás éri a test motorját szívinfarktus esetén.

Úgy hangzik, mint a szívinfarktus bombabiztos receptje. A szalonnás-tojásos zsírbomba desszertként egy tányér fánkkal valójában jót tesz a szívnek. Egy kutatás eredményei azt sugallják, hogy a különös, zsírban tocsogó édesség valahogy serkenti a szív izmainak működését, így kisebb károsodás éri a test motorját szívinfarktus esetén.

A gyorséttermek rajongói örülni fognak, ha megtudják, hogy az olajban sült ételek, mint a sült krumpli, a bacon és a fánk biztosítják a legjobb védelmet. Sajnos az orvosok továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy ezek csak előzetes eredmények, még korai lenne a gyümölcsös müzlit felcserélni egy hagyományos angol reggelire.

Amerikai kutatók egereket tápláltak zsír alapú vagy normál táppal 24 óra és hat hét közti időtartamig, majd megnézték, mi történik velük szívinfarktus után. A zsíros ételek és szívbetegségek összefüggései miatt azt várták, hogy a zsírban gazdag táplálékot fogyasztó egerek sorsa fordul a legrosszabbra. Ehelyett azoknak lett a legenyhébb a betegség lefolyása, amelyeket két hétig tartottak a zsíros tápon. Ami a legmeglepőbb, hogy a csak egy napig zsíros tápot fogyasztó egerek infarktusa 70 százalékkal enyhébb volt, mint a normál étrenden tartott társaik. Az eredményeket a Kísérleti Biológia Konferencián tették közzé.

hotdog2

Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem kutatója elmondta: „Ez azt mutatja, hogy a rövid ideig tartó zsírban gazdag táplálkozás az állatkísérletek során valóban szívfunkciót védő hatást mutatott.” Az még nem tiszta, hogy a rövid ideig alkalmazott zsírbomba miként segít a szívnek, de talán azzal, hogy több energiát biztosít a szívizomzatnak a gyógyulási folyamat során. „Sokat jelenthet, ha megtaláljuk a mechanizmust, mely szerepet játszik a szív védelmében. Az is kiderülhet, hogy bár fontos a helyes táplálkozás, talán nem kell mindig kerülni az összes tiltólistás ételt. Megváltozhat a táplálkozási és étrendi javaslatok szemlélete.”

A kutatásban közreműködő Jack Rubinstein, szívspecialista a következőket tette hozzá: „Jelenleg szívinfarktust követően az alacsony zsírtartalmú diétát javasolják, de lehet, hogy ez egy kicsit túl szigorú.” Arra azért felhívták a figyelmet, hogy a zsíros ételek köztudott artériaelzáró és szívinfakrtust okozó hatása miatt még nagyon korai lenne, ha az emberek máris rávetnék magukat a fánkokra és szalonnatömbökre. „Még mindig nem tudjuk, hogy miként egyenlítődik ki az artériákra gyakorolt káros hatás és a szívizomban végbemenő pozitív változás. Egyelőre mindenki kövesse az orvosa utasításait.” - tanácsolta Dr. Rubinstein.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.