Cukorbetegség 2. rész

Cukorbetegség
PUBLIKÁLÁS: 2010. szeptember 17. 00:00
Régóta ismert, hogy a naponta szükséges energia- és tápanyagmennyiség napi egy-két étkezésre történő elfogyasztása megterheli az emésztőrendszert, többletmunkát ró a szívre, keringésre.

Régóta ismert, hogy a naponta szükséges energia- és tápanyagmennyiség napi egy-két étkezésre történő elfogyasztása megterheli az emésztőrendszert, többletmunkát ró a szívre, keringésre.

Mind a vércukorcsökkentő tablettákkal, mind az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek azt javasoljuk, hogy a napi szénhidrátmennyiséget (energiamennyiséget) többszörre elosztva fogyassza el. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kívánatos, hogy a cukorbetegek naponta 5-6 alkalommal étkezzenek. Három főétkezés mellé két-három kisétkezést iktassanak be.

Mit egyen a cukorbeteg?
Az étrend megtervezésekor alapvető szempont, hogy az étrendben szereplő élelmiszerek, élelmi anyagok összessége megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok). Se többet, se kevesebbet.

Röviden a tápanyagokról

Szénhidrátok: Energiát adó tápanyagok, 1 g szénhidrátból a szervezetben 4 kcal energia keletkezik. A táplálékban előforduló szénhidrátok főbb típusai:11560

Legfontosabb gabonafélék, édesipari termékek szénhidrát- és energiatartalma

Szénhidrát- és energiatartalom

Cukor

Összetett szénhidrátok:
Keményítő, mely teljes egészében szőlőcukorrá bomlik le az emésztőrendszerben és a búzalisztben (kenyérben, pékárukban, tésztafélékben), a burgonyában, rizsben, kukoricában, szójában, hüvelyesekben, kisebb mértékben a zöldségekben, salátákban található.
11561Az emberi szervezet számára nem emészthető szénhidrát a legtöbb növényi rost, mint a cellulóz (a korpában) vagy a pektin a gyümölcsökben. Táplálkozásunk szegény növényi rostokban, ezért ezek bevitelének növelése feltétlenül kívánatos.

A növényi eredetű élelmiszerek több-kevesebb mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot valamilyen formában. Az élelmiszerek, ételek vércukor szintemelő hatása attól függ, hogy mennyi emészthető (használható) szénhidrát van bennük. Eszerint három csoportba oszthatjuk a szénhidráttartalmú élelmiszereket: kerülendők, mérve fogyaszthatók, szabadon fogyasztandók.

Kerülni ajánlatos:
Azokat, amelyek gyorsan és nagy mértékben emelik a vércukorszintet (szőlőcukor, répacukor, malátacukor, méz, minden cukrozott üdítőital, cukorkák, bonbonok, keserű csokoládé, befőttek, dzsemek. A gyümölcsök közül a szőlő, illetve valamennyi aszalt gyümölcs.

Folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.