Fűszerezés - Nem ajánlott: paprika, paradicsom, bors, hagyma, fokhagyma, mustár, torma.
Javasolt a korpa fogyasztása napi 3 alkalommal az ételbe keverve 1-1 evőkanállal a bél megfelelő működésének biztosításához.
Panaszt szokott okozni, illetve rontja a bél állapotát:
Káposzta, karalábé, karfiol, kelkáposzta, szárazbab, száraz borsó, lencse, füstölt hús, füstölt kolbász, szalonna, tepertő, hurka, kolbász, pörköltek, bő zsiradékban sültek
A zöldbabot, zöldborsót passzírozva, vagy turmixolya lehet fogyasztani.
Főzelékfélék közül: ajánlott a puhára főzött sárgarépa, spenót, tök, sóska, saláta, burgonyafőzelék. Savanyúságot, zöldségfélét nyersen nem szabad enni.
Rizst, krumplit meg lehet enni, de nem paprikás krumplit, hagymás krumplit. A kifőtt tészta műtét után kb. 2-3 hónapig nem ajánlott.
Az olajos magvak nehezen emészthetőek (dió, mák, mandula, napraforgó, tökmag). A frissen sült kelt tészták nem jók (lángos, fánk, hajtogatott leveles tészták).
A szénsavas üdítőital puffadást okoz.
Jó, ha legalább 5-ször eszik naponta az ember ilyenkor. Sokkal jobb lesz a tápanyagok felszívódása. Felvágottak, húsok, fogyaszthatók, de csak soványak és zsírszegényen elkészítve.
Nagyon oda kell figyelni az energiagazdagságra. Mivel a zsiradékok rontják az állapotot, szénhidrátokkal kell az energiát pótolni. A cukor viszont csak akkor ajánlott, ha nem okoz panaszt. Panasz esetén krumplival, rizzsel, kenyérrel, illetve lisztes ételekkel lehet az energiagazdagságot biztosítani.
Gyümölcsök közül panasz nélkül fogyasztható:
- Alma - hámozva - főleg főzve levesnek
- Cseresznye - mártásnak
- Őszibarack - hámozva kompótnak, befőttnek
- A narancs levéből nyersen, illetve frissen kicsavarva, egyszerre keveset lehet inni. A vitaminszükséglet egy részét fedezni lehet vele.
Az összes többi gyümölcs műtét után nehezen emészthető, illetve nem ajánlott.
Javasolt elkészítési módok:főzés, párolás, sütés, (teflon edényben, grillezés, mikrohullámú sütőben készítés, szárnyasok sóban sütve, római tál, jénai tál, alufóliában sütés).
Kerülendő a bő zsiradékbansütés (pl: rántott hús, húspogácsa, sült krumpli).
Javasolt sütési módok: habarás (víz + liszt), hintés liszttel, száraz rántás (a lisztet szárazon megpirítjuk, utána főzőlével, vagy vízzel felengedjük).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.