Dialízissel kezelt betegek étrendje 1. rész

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2010. június 04. 00:00
A dialízis kezelés kezdetével megváltozik az étrenddel elfogyasztható fehérje mennyisége is. Az ezt megelőző időszakhoz képest ez a mennyiség a duplájára nő.

A dialízis kezelés kezdetével megváltozik az étrenddel elfogyasztható fehérje mennyisége is. Az ezt megelőző időszakhoz képest ez a mennyiség a duplájára nő.

Testsúly kilogrammonként 1,2 - l,5 g lehet. A fehérjék legalább 50 %-a (fele) állati eredetű kelI, hogy legyen.

A diéta alapelvei a dialízis kezelés idején:

1. A megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása.

2. Bőséges kalória bevitel 40 kcal/tskg.

3. Korlátozott folyadékfelvéteI.

4. Só fogyasztás (Na bevitel) minimális.

5. Tápanyagok, ásványi anyagok:

Kálium max. 2000 mg/nap.

Foszfor max. 1000 mg/nap.

Az elfogyasztásra kerülő ételek ne legyenek tartósított élelmiszerekből készítve, mivel ezek a tartósítás miatt nagyon magas, Na- illetve sótartalommal rendelkeznek. Pl. téli szalámi, füstölt húsok. Ezért inkább frissen elkészített ételeket kell fogyasztani, amit nem Na-tartalmú ízesítőkkel készítettek.

A testsúly figyelembevételével meghatározott fehérjemennyiség elfogyasztása nagyon fontos, mivel hiányos táplálkozás esetén a szervezet saját fehérjéit bontja le, aminek tünetei: fáradékonyság, gyengeség, vérszegénység, általános rossz közérzet.7823Fehérjeforrások: tojás, húsok, tej, tejtermékek.

Tojás: Bármilyen formában fogyasztható.

Husok: Sertéshús, marhahús, csirke. A hal jelentős foszfortartalma miatt kisebb mennyiségben.

Húskészítmények: Parizer, virsli, gépsonka, diétás húskészítmények. Nem ajánlottak: téli szalámi, turista, konzerváruk.

Tej: A napi megengedett értékeken belül.

Tejtermékek: tejföl, túró, kefir, a megengedett mennyiségen belül. A tejszín jelentős kalóriabevitelt is eredményez.

Sajtok: Főleg ízesítésre használhatók, mert a foszfortartalmuk igen magas.

Pékáruk: A meghatározott tápanyag mennyiségen belül fogyasztható. Nem ajánlott a sózott termékek fogyasztása, például perec.

Zsírok: Jelentős kalóriabevitelt jelentenek. A szalonnafélék közül a nem sózott és nem füstölt fogyasztható.

Kalóriabevitel:

A naponta szükséges kalóriamennyiség 40 kcal/tskg. Elmek bevitele legalább olyan fontos, mint a fehérjebevitel. Jelentős kalóriaforrás a zsírokon kívül a cukor. Cukorka formájában megengedett, de a csokoládék, valamint édesség gyanánt is fogyasztott mogyoró a magas kálium és foszfortartalma miatt TILOS!

Folvadékfelvétel: A vese működésének hibája, vagy hiánya miatt a bevitt folyadék kiválasztása nem történik meg, a szervezetben a két dialízis közötti időszakban felszaporodik, jelentős lesz a súlygyarapodás. Ennek elkerülése érdekében a bevitt folyadék mennyiségét csökkenteni kell. A naponta bevihető folyadék mennyisége is. Igyekezni kell az értéktelen folyadékmennyiséget a lehető legkevesebbre csökkenteni. A nagy pohár víz helyett inkább egy citromlével ízesített jégkockát szopogasson el.7824A sómennyiség: Az étkezés során felhasznált nyersanyagok bizonyos mennyiségben tartalmaznak nátriumot. Igyekezni kell, hogy a nyersanyagok kiválasztásával és megfelelő konyhatechnikai alkalmazásával a só hozzáadása szükségtelen legyen. Az ételek élvezeti értéke így is megfelelő lesz. A sót helyettesítő ízesítő anyagokkal javítható az ételek íze.

Alkalmazható ízesítők: petrezselyemzöld, zellerzöld, paprikapor, kis mennyiségben bors, majoránna, babérlevél, szerecsendió, gyömbér, fűszerkeverék, amelyek sót nem tar talmaznak.

Édes ízeknél: citromlé, citrom héj, vanília, ánizs.

Tápanyagok, ásványi anyagok: Az étrenddel elfogyasztott ásványi anyagok közül a legfontosabbak, amit feltétlenül figyelembe kell venni: a kálium és a foszfor mennyisége. Naponta elfogyasztható kálium max. 2000 mg, foszfor max. 1000 mg

Fontos, de aránylag magas káliumtartalmú nyersanyagok a zöldfőzelékek és gyümölcsök. A főzelékfélék káliumtartalma jelentősen csökkenthető, ha felhasználás előtt áztatjuk, vagy az első főzővizet leöntjük, majd a főzést tiszta, friss vízben folytatjuk. A száraz főzelékfélék fogyasztása a magas káliumtartalom miatt nem ajánlott.

Foszfor: Az elfogyasztható mennyiség pontos betartása nagyon fontos, mert ellenkező esetben a csontokban elváltozások következhetnek be. Legnagyobb foszfortartalmú ételek közé tartoznak a már említett sajtok, és nagyobb mennyiségben a liszt és a lisztes áruk. A szervezetbe bevitt foszfor egy részét megköthetjük, és nem szívódik fel olyan módon, ha a napi étrendbe magas rosttartalmú ételeket is iktattunk. Magas rosttartalmú például a búzakorpa, amiből naponta 2 evőkanál mennyiség fogyasztása jó hatású.

A következő cikkünkben, az előzőekben leírt kitételeknek megfelelően néhány napos étrendet követhetik végig.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.