Hallal az időskori látásromlás ellen

érzékszervek
PUBLIKÁLÁS: 2010. május 18. 00:00
Az időskori látásvesztést okozó makula degenerációtól szenvedő embereknek hetente legalább háromszor kellene zsíros halat ennie.

Az időskori látásvesztést okozó makula degenerációtól szenvedő embereknek hetente legalább háromszor kellene zsíros halat ennie.

A halfogyasztással késleltethető a szemfenéki ideghártyát érintő megbetegedés kialakulását, írja a lifeline.de. Az Omega-3-ban gazdag telítetlen zsírsavakat tartalmazó halak, mint például a makréla, a hering és a lazac nemcsak a szívet óvja meg, de ? egy tanulmány szerint - lelassítja az időskori látásromlást okozó makula degenerációt, illetve teljesen meg is állíthatja. A tanulmányt 3000 ember bevonásával készítették a bostoni egyetem kutatói.

A makula degeneráció az iparilag fejlett országokban az egyik leggyakoribb oka az időskori látásvesztésnek.A vizsgálat eredményei szerint 25 százalékkal csökkent a száraz, ill. nedves szembetegség kialakulásának az esélye Omega-3 zsírsavban gazdag étrend betartásával.7373 Minden olyan résztvevőnél, aki ezenkívül még a szénhidráttartalmú ételekről is lemondott, ugyanakkor több antioxidánst fogyasztott, 50 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának a rizikója. A táplálék kiegészítők viszont, mint például a béta-karotin, vagy a C-vitamin- és cinktartalmú készítmények kedvezőtlenül befolyásolták a szembetegség lefolyását.

A tudósok úgy vélekednek, hogy a telítetlen zsírsavak hozzájárulnak a vér zsírszintjének a megfelelő működéséhez, és ezen keresztül tudják kifejteni hatásukat. A megfelelő eredmény elérése érdekében a kutatók javasolják, hogy heti háromszor fogyasszunk telítetlen zsírsavakat tartalmazó.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.