Műtét utáni kímélő értend?

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2010. április 23. 00:00
Ha vakbél vagy hasfali sérv műtéten esett át valaki, az alábbiakban megtudható, hogy mi az, ami nem veszi igénybe a szervezetet. Megtudható az is mi az, ami nem tesz jót ilyenkor.

Ha vakbél vagy hasfali sérv műtéten esett át valaki, az alábbiakban megtudható, hogy mi az, ami nem veszi igénybe a szervezetet. Megtudható az is mi az, ami nem tesz jót ilyenkor.

Az étrend jellege: zsír-, rost-, fűszerszegény.

Műtét után fontos, hogy az étkek könnyen emészthetőek legyenek. Durva rostokat áttöréssel, passzírozással kell ilyenné tenni.

Húsfélék: puha rostozatú, zsírszegény legyen. Galamb, csirkehús, marhahús, a legkönnyebben emészthető és zsírszegény sertéshús.

Tészta: a tészta emészthetőségét befolyásolja a liszt és a tojás aránya. Minél több tojást használunk fel, annál lazább a tészta.

Főzelékfélék: kevés rosttartalmú, könnyen emészthető főzelékeket ehet ilyenkor. Száraz hüvelyeseket nem szabad fogyasztani. Zöldbabot, zöldborsót átpasszírozva, leves és főzelék formájában ehet a beteg.

Tejtermékek: sajtféléket, túrót, krémsajtot, joghurtot, kefirt, tejfölt fogyaszthat. Felvágottak: ne legyenek fűszeresek. Krinolin, virsli, parizer, sovány sonka, sonka szalámi, májkrém, löncshús, sümegi.

Ajánlott ételek

Levesek: alma-, meggy-, cseresznye-, burgonya-, csontleves, daragaluska leves, erőleves, rizskrém, májgaluska leves, zellerpüré, rántott leves, zöldség-, zöldbabpüré, tök-, sár­garépa-, saláta-, savanyú tojásleves, buggyantott tojásleves, zöldborsópüré.

Húsételek: becsinált zöldséggel, vagdalt, sertésborda, natúr sertéssült, svájci sertésborda, hús­felfújt, töltött tök, főtt húsgombóc, becsinált csirke, rizses csirke, sült csirke, töltött csirke, párizsi szelet, májpuding, húspuding, rizses hús, párolt marhaszelet, köményes sertéssült.

Tojásételek: lágy, kemény, habart, töltött, sonka tojással, habart tojás sajttal, tojáslepény, tojás krokett. Főzelékek: burgonya, paraj, sárgarépa, tök, zöldborsópüré, zöldbabpüré, finomfőzelék püré, salátafőzelék.

Köretek: burgonyapüré, főtt burgonya, sütőben sült burgonya, rakott burgonya, párolt rizs, pirí­tott dara.

Mártások: alma-, cseresznye-, meggy-, citrom-, kapor-, sajt-, zeller-, őszibarack mártás.

Tésztafélék: omlóstészta, linzer, piskóta üresen, lekvárral töltve, püspökkenyér, túró gombóc, túróslinzer, női szeszély, stíriai metélt, sós aprósütemény, bolti szárazsütemény, tejberizs, keksz, nápolyi, babapiskóta, tejbedara, rizsfelfújt, darafelfújt túróval, almával töltött sütemények.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.