Kegyetlen betegség a rák, erre emlékezünk ma

daganat
PUBLIKÁLÁS: 2010. február 04. 00:00
Bár az elmúlt 100 évben egyre többet tudtunk meg a betegség kialakulásáról és fejlődéséről, táplálkozáshoz kapcsolódó viszonyáról még sokat tanulhatunk.

Bár az elmúlt 100 évben egyre többet tudtunk meg a betegség kialakulásáról és fejlődéséről, táplálkozáshoz kapcsolódó viszonyáról még sokat tanulhatunk.

"Kegyetlen betegség" - Ötven évvel ezelőtt ezzel az eufemizmussal próbálták kikerülni a rák szó említését. Manapság a rák már nem tabutéma, és egyre többen próbálják rákmegelőzési ismereteiket bővíteni. Az immunrendszer megerősítése, a stressz és a szorongás megfelelő kezelése, az egészséges környezet és a megfelelő ételek fogyasztása egyaránt csökkentheti a betegség előfordulásának veszélyét.

Bár a táplálkozás és a daganatos betegségek témaköre rendkívül összetett, pár új ismeret bíztató. Günter Blobel, német-amerikai biológus, a Nestlé Táplálkozási Tanácsának tagja, az 1999-es Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj tulajdonosa szerint a rákos megbetegedések visszaszorítására a legjobb módszer a megelőzés és a korai felismerés. Ez az a pont, ahol az egészséges táplálkozás és életmód javítja az esélyeinket. Ugyanakkor a daganatos betegek számára egy speciális étrend kialakítása is folyamatban van, amellyel az elmúlt években figyelemreméltó eredményeket értek el.

Az elmúlt 20 évben egyértelművé vált számunkra az összefüggés táplálkozásunk és a rák kialakulásának veszélye között. Becslések szerint az összes daganatos megbetegedés 30-40%-át köthetjük a táplálkozáshoz vagy kapcsolódó életmódfaktorokhoz.

Némely táplálék összetevő, mint például a szójában található izoflavonok, a hormonokhoz hasonló hatást váltanak ki, így védelmet nyújthatnak az olyan hormon-függő dagantos megbetegedésekkel szemben, mint például a petefészek vagy a méhtestrák.4113Felfedezték azt is, hogy más tápanyagok, mint például a brokkoliban található szulforafán, elősegíti bizonyos védőenzimek termelését a szervezetben. Ezek az enzimek segítenek a rákkeltő anyagok kiválasztásában és megelőzik a rákhoz vezető sejtkárosodást. Más keresztes virágú zöldségek (káposzta, karfiol, kelbimbó, kínai kel), a fokhagyma, a hagyma, a bogyós gyümölcsök és a szőlő is hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az olyan teljes értékű élelmiszereket, mint például a zöldségek vagy a gyümölcsök, funkcionális élelmiszereknek nevezzük. A természetes vagy tudományosan kifejlesztett tápanyagokkal dúsított feldolgozott élelmiszerek, mint a kenyérfélék, gabonafélék, tejtermékek vagy gyümölcslevelek, szintén funkcionális élelmiszereknek tekintendők. Bár az élelmiszerekben izolálhatunk olyan specifikus tápanyagokat, amelyek csökkentik a rák kialakulásának veszélyét, ezen tápanyagoktól hozzáadott formában nem biztos, hogy ugyanazt a hatást várhatjuk, mint a teljes értékű táplálékoktól. A tápanyag összetevők ugyanis feltehetően együttesen hatnak pozitívan egészségünkre.

Összefogás a rák világnapján: A Kék Golyó 20 válaszadó klub és a ?A Rák ellen, az emberért, a holnapért!? Társadalmi Alapítvány közös rendezvényt szervez

Budapest, 2010. február 4. ? A Kék Golyó 20. válaszadó klubban a rák világnapján ingyenes PSA-mérést és szaktanácsadást vehetnek igénybe az érdeklődők, a délután folyamán pedig előadásokat hallgathatnak a daganatos betegségekkel kapcsolatos témákban.

A WHO előrejelzése szerint 2020-ra az évente diagnosztizált új daganatos betegek száma a jelenlegi 10 millióról 15,7 millióra, a daganatos halálozás pedig a jelenlegi 6 millióról 10 millióra emelkedhet. Havonta 5000 új daganatos beteget diagnosztizálnak Magyarországon. Évente 33 000 halálesetért tehető felelőssé a rák.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a deutériummegvonásra épülő daganatellenes kutatás és gyógyszerfejlesztés elindítója 2009 őszén hívta életre a Kék Golyó 20. válaszadó klubot, azzal a szándékkal, hogy az érintettek és hozzátartozóik minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak a daganatos betegségekről és gyógyítási módjaikról.

Szintén február 4-én, a nyílt nappal egy időben nyitja meg támaszadó szolgálatának és programjának új helyszínét a ?A rák ellen, az emberért, a holnapért!? Társadalmi Alapítvány. A központ Budapesten a IX. kerültet, Mátyás utca 18.-ban található.

2010. február 4-i programtervezet (1123 Budapest, Kék Golyó utca 20.)4114A nap folyamán:

?ingyenes PSA-mérés

?ingyenes szaktanácsadás (dr. Somlyai Gábor biológus, dr. Krempels Krisztina orvos, Huszár Mariann dietetikus)

Előadások, egyéb programok:

10.00?11.00: kötetlen beszélgetés a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. munkatársaival (téma: a rák kialakulása; hagyományos és kiegészítő kezelési lehetőségek; a deutériummegvonás gyakorlati alkalmazása)

?14.00?14.30: dr. Farkas Ilona, a ?A rák ellen, az emberért, a holnapért!? Társadalmi Alapítvány munkatársa az alapítvány tevékenységéről

?14.30?15.00: dr. Bezzegh Attila általános orvos, laboratóriumi szakorvos a tumormarkerek rákgyógyításban betöltött szerepéről

?15.00?15.30: dr. Bakanek György orvos, szaktanácsadó az életmód és a daganatos betegségek kapcsolatáról

?15.30?16.00: dr. Somlyai Gábor biológus a daganatok keletkezésének biológiai hátteréről és a deutériummegvonás kutatása során kapott eddigi eredményekről, a klinikai vizsgálatok révén szerzett tapasztalatokról

?16.00?17.00: beszélgetés az előadókkal, kérdések és válaszok

Helyszín: Kék Golyó 20. válaszadó klub, 1123 Budapest, Kék Golyó utca 20.

Időpont: 2010. február 4., csütörtök, 8-tól 18 óra

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.