Az alkoholfogyasztás növeli az emlőrák rizikóját

daganat
PUBLIKÁLÁS: 2010. február 04. 00:00
Valószínűleg a menopauza után lévő és a túlsúlyos nők a leginkább veszélyeztetettek.

Valószínűleg a menopauza után lévő és a túlsúlyos nők a leginkább veszélyeztetettek.

Egy friss amerikai kutatás szerint a közepes vagy nagy mennyiségű alkohol (legalább heti 3-4 ital) elfogyasztása 1,3-szeresére növeli az emlőrák előfordulásának valószínűségét. Valószínűleg a menopauza után lévő és a túlsúlyos nők a leginkább veszélyeztetettek.

Marilyn L. Kwan, a kutatás vezetője szerint azok a nők, akiknél korábban emlődaganatot diagnosztizáltak, heti három italnál többet ne fogyasszanak, különösen, ha a változókor után állnak vagy túlsúlyosak. Az alkoholfogyasztás és az emlőrák összefüggése régebb óta ismert volt, de keveset vizsgálták, miként hat a már diagnosztizált páciensek prognózisára és túlélési esélyeire.2944

A Life After Cancer Epidemiology (LACE) nevű vizsgálat során 1897, korai stádiumú emlőrákot túlélt nő állapotát követték, melynek során a résztvevők évente kitöltöttek egy kérdőívet egészségi állapotukról, valamint alkoholfogyasztási szokásaikról. A nyolcéves utánkövetés során Kwan és munkatársai 349 újabb emlőrákos esetet és 332 halálesetet regisztráltak. Az alkoholfogyasztók (a résztvevők 50%-a) között a bor volt a legkedveltebb ital (90%), majd a tömény italok (43%) és a sör következett (36%).

A rák kiújulásának esélye azok között nőtt meg a leginkább, akik legalább két pohár bort fogyasztottak naponta. Az alkohol típusától függetlenül a menopauza utáni és a túlsúlyos nőknél észlelték a kiújulások legkifejezettebb növekedését, míg az alkoholfogyasztás nem befolyásolta a teljes halálozást.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.