Vizsgálja a hatóság az ötezer forintért előjegyezhető koronavírus-vakcina előjegyzéseit

Fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy budapesti székhelyű magáncég weboldalán olvasható felhívás miatt, amelyben ötezer forintért kínálnak előfoglalási jogot egy jövőbeni, egyelőre nem létező koronavírus-vakcinára a világjárvány idején – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az állami hatóság arra kíváncsi, hogy a vállalkozás a szakmai gondossággal ellentétes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg azzal, hogy előjegyzéseket gyűjt a majdani koronavírus elleni oltásra, személyenként ötezer forintért. A Magyar Nemzet szerint a fogyasztóvédelem azt is felméri, hogy a kínált szolgáltatás mögött valóban van-e ténylegesen teljesíthető tartalom.

Megtévesztésre alkalmas lehet az is, hogy a cég honlapjának fejlécében mindössze a „Nemzetközi Oltóközpont” megnevezés szerepel. Az eljárás végén kötelezhetik az oldal üzemeltetőjét, hogy látható helyen hangsúlyozza: nem állami, nemzeti oltóközpontként, hanem magánvállalkozásként működik – fogalmaz a hatóság.

Illusztráció © AFP

Az Oltokozpont.hu weboldalon található felhívás szerint a pandémia egyetlen módon szorítható vissza, a vakcinával. Mivel azonban globális járványról van szó, az első hónapokban rendkívül nehéz lesz oltóanyaghoz jutni, és a kontingensek mérete és az oltás lebonyolítása is rengeteg kérdést vet fel.

Erre a problémára kínálunk megoldást a Covid–19 oltóanyag előfoglalási programunkkal – foglaljon nálunk Covid–19 vakcinát, hogy az elsők között kapja meg az oltást!

– fogalmaz a piacvezetőként bemutatkozó oltóközpont.

A tájékoztatás szerint a koronavírus elleni oltóanyag előjegyzési jogért elkért ötezer forint nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek. Az előjegyzést azoknak ajánlják, akik nem szeretnének hónapokat várni, mire megkaphatják az oltást, de mindenkinek visszafizetik az ötezer forintos előfoglalási díjat, ha a vakcina ingyenes lesz, illetve, ha a páciens máshonnan ingyen jut hozzá, és ezt tudja igazolni. Szintén visszatérítik a pénzt, ha az év végéig nem jutnak semmilyen vakcinához.

– Az előfoglalás nem kényszer. Mindenkinek joga van kivárni, hogy rá kerüljön a sor, vagy hogy az SZTK-ban adassa be magának a vakcinát. Aki viszont hamarabb szeretne hozzájutni, profi rendelőben, várjuk szeretettel – fogalmaznak az eljárás alá vont hirdetésben.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors