Felfoghatatlan tragédia az iskolai kiránduláson – Egyetlen gyermeküket siratják a keszthelyi szülők – videó

Azonnal meghalt az a 16 éves keszthelyi fiú, aki osztálytársaival vett részt egy kiránduláson a gyöngyösfalui Holdfényliget Kalandparkban. Zsigmond a család egyetlen gyermeke volt, gyógy­pedagógus édesanyja és édesapja vigasztalhatatlan.
Azonnal meghalt az a 16 éves keszthelyi fiú, aki osztálytársaival vett részt egy kiránduláson a gyöngyösfalui Holdfényliget Kalandparkban. Zsigmond a család egyetlen gyermeke volt, gyógy­pedagógus édesanyja és édesapja vigasztalhatatlan.

Csütörtök reggel a keszthelyi Vajda János Gimnázium egyik csapata útnak indult, hogy építse a közösséget, és ki-ki bizonyíthassa, hogy mennyire ügyesen veszi az akadályokat. Akkor még úgy gondolták, élvezhetik a hosszú hétvégét és a jó időt. Az egyik leglelkesebb talán éppen Zsigmond volt közülük, hiszen mindig is ő volt a társaság motorja, a 10-es osztály egyik legnépszerűbb tagja.

Előtte volt az élet, ő pedig igyekezett a legtöbbet kihozni magából. Barátaival már a tanév kezdetén megbeszélték, hogy az őszi szünetben Gyöngyösfalura utaznak, hiszen a városuktól, Keszthelytôl egy szűk másfél órányi távolságra levő, erdőszéli településen működik a térség egyik legismertebb kalandparkja. Késő délután ott történt meg a tragé­dia: kidőlt egy fa, amely a kötélcsúszdát is tartotta, a magas­ban egyensúlyozó Zsigmond pedig lezuhant, és a helyszí­nen meghalt.

A parkot lezárták a tragédia után © Knap Zoltán

Sokkos állapotban vannak a barátai

Mécsesek világítanak a város elit gimnáziuma előtt. Folyamatosan érkeznek megemlékezők. Közülük sokan ismerték a kamaszt, elvégre Keszthely nem nagy település, de szép szám­mal jönnek idegenek is, akik csupán a hírekből értesültek a tragédiáról.

Varga Sz. Gábor, a gimnázium intézményvezetője a Borsnak elmondta: Zsigmond az egész közösség által szeretett, segítőkész tinédzser volt. A szülei egyetlen gyermeke.

Rendőrök helyszíneltek tegnap délután a kalandparkban. A gyökerestül kidőlt fa okozta a fiú halálát © Knap Zoltán

Mindannyiunkat mélyen megrendített a tragédia. Az osztálytársai a balesetet végignézték, ezért érthető, hogy sokkos állapotban vannak. Természetesen minden segítséget megadunk nekik, és pszichológusi segítséget is kapnak a történtek feldolgozásához – fogalmazott az igazgató.

Barátai szerint ő volt a legkedvesebb fiú

A fiú osztálytársai egybehangzóan azt mesélték Zsigmondról, hogy mindig is ő volt közülük a legkedvesebb.

Volt, hogy az utolsó forintjaiból hívta meg az egyik kevésbé tehetős barátját egy közeli büfében – csuklott el egy lány hangja, aki arra is emlékezet, hogy Zsiga korábban gyakran megvédte a gyengébbeket. Ezt könnyen meg is tette, hiszen tehetséges volt az önvédelmi sportokban, ezen kívül futóként is rendszeresen nyert érmeket. Zsigmond egyébként már nyolcévesen is lelkes rajongója volt a kalandparkoknak, akkor is ügyesen mászott fel a legmeredekebb falakra is. A Borsnak sikerült beszélnie a kamasz édesapjával is, de ő arra kért bennünket, ne idéz­zük a szavait.

Zsigmondról elcsukló hangon emlékeztek meg barátai © Facebook

Már nem tudtak segíteni rajta

A kalandparkok működtetésére szigorú szabályok vonatkoznak. Tóth Barna hosszú évek óta foglalkozik ilyen létesítmények építésével. Lapunknak kifejtette: az eszközök rögzítésére szolgáló fákat évente, bizonyos esetekben 2-3 évente be kell vizsgálni.

Látatlanban csak annyit mondhatok, hogy az üzemeltető köteles megőrizni a bevizsgálásról szóló tanúsítványokat. Ha van ilyen, nem az övé a felelősség, hanem a dokumentációt kiállító cégé – magyarázta Tóth Barna.

A keszthelyi iskola bejáratát mécsesek és virágok borítják © Knap Zoltán

Szőnye Péter, a gyöngyösfalui kalandpark ügyvezetője készségesen válaszolt kérdéseinkre.

A balesetről azonnal értesültünk. A mentőket a munkatársaink értesítették. Hiába érkezett meg gyorsan a segítség, csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrség még vizsgálja a körülményeket. Osztozunk a család fájdalmában, mert egy gyerek elvesztésénél elképzelni sem lehet nagyobbat – mondta az ügyvezető, aki tervezi, hogy csomagot küldjön Zsigmond kórházba került, a balesetben szintén megsérült osztálytársának. Neki a lábát kellett megoperálni. Az előzetes hírek szerint egy lány is ellátásra szorult, ám kiderült, hogy őt csupán az erős sokk miatt, és a szülei még a tragédia estéjén hazavihették.

A rendőrség büntetőeljárás keretein belül indított nyo­mozást.

A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors