Börtönbiznisz: milliárdokat kerestek az elítéltek és az ügyvédek

Milliárdokat kaptak közpénzből az elítéltek; a kártalanításra kifizetett összeg 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett.
Milliárdokat kaptak közpénzből az elítéltek; a kártalanításra kifizetett összeg 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) közölte: a minisztérium feladata a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítások kifizetése, így évekre visszamenőleg rendelkezik adatokkal arról, hogy mennyi közpénzhez jutottak így az elítéltek.
A kártalanítási eljáráshoz kapcsolódóan 2017-2019 között összesen 8,6 milliárd forintot fizetett ki a tárca. Az összes kifizetés 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett - közölték.

Kitértek arra is, hogy az Origón megjelent listán szereplő adatok megfelelnek a valóságnak – az adott ügyekben eljáró ügyvédek és ügyvédi irodák egyes adatai a bírósági végzésekből is elérhetőek, a kifizetett összegek pedig közpénzek.
Arról az IM nem rendelkezik információval, hogy az elítélteknek kifizetett összegekből mekkora volt az ügyvédi munkadíj – közölték.

Az Origo csütörtökön írta meg, hogy megszerezte a pontos adatokat arról, mennyi pénzt nyertek el a magyar államtól azok az ügyvédek, akik jogerősen elítélt bűnözők mondvacsinált indokaira hivatkozva milliárdokat kapnak kártérítésként. A nyilvánosságra hozott listából kiderült, hogy Magyar György és irodája eddig összesen több mint félmilliárdot perelt vissza az államtól, pontosabban 544 millió forintot, és összesen 419 ilyen ügyet intézett.

Magyar György egy múlt heti tévés beszélgetésben még azt állította, hogy már évek óta nem foglalkoznak börtönkártérítési ügyekkel, és börtönbizniszről pedig nem is tud. Azt nem árulta el semmilyen médiumnak, hogy mennyit keresett eddig ő és az irodája ilyen kártérítési ügyeken.

(Ripost)

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors