Mégis a forrón főzött kávé az egészségesebb?

Mégis a forrón főzött kávé az egészségesebb?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2020. augusztus 22. 17:35
A hidegen készült fekete leves messze elmarad a hagyományostól. Ha lefőtt a kávé, a több antioxidáns a szervezetünknek csak jó.

A hidegen készült fekete leves messze elmarad a hagyományostól. Ha lefőtt a kávé, a több antioxidáns a szervezetünknek csak jó.

A forrókávémár önmagában is egy igazi csoda, de kiderült: a hidegen „főtt” kávékülönlegességekhez képest még előnyösebb is a szervezetünk számára. A cold brew nevű eljárás lényege, hogy 10-12 órán keresztül ázik az őrlemény, amit hideg vízzel kivonatolnak. Így nem csak, hogy más ízek érvényesülnek, de az italt alkotó anyagok összetétele is különbözik.

Egyfriss tanulmánykimutatta, hogy a hagyományos főzés azantioxidánsok szempontjából előnyösebbnek bizonyult. A Thomas Jefferson Egyetem öt ország kávéterméséből szemezgetett: brazil, etióp, kolumbiai, mexikói és mianmari (az egykori Burma) alapanyagokat vetettek alá mindkét eljárásnak.

Ugyanúgy darálták a babszemeket, majd egy részüket forró, a másikat pedig hideg módon kezelték. Az utóbbi metódusról eddig még nagyon kevés vizsgálat készült:

Fotó:123rf.com

Alig találni közzé tett adatokat a hideg főzésről, melyekkel összevethetnénk a mi eredményeinket.

– áll a dokumentumban.

Gyakran állítják, hogy a hidegen készült kávé kevésbé savas, így az emésztőrendszert jobban kíméli a forró verziónál. De pont ezek a savak adják az antioxidánsok magasabb szintjét is.

És akinek számít, hogy mennyi, oxidációt késleltető vegyület kerül a testébe, az jobban teszi, ha továbbra is leforrázza a kávét. A koffein szintjére viszont nem tér ki a kutatás, jegyzi meg aFood & Wine.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.