A Bermuda-háromszög óriáskalmárja végezhetett a hadihajóval

Máig számos rejtély övezi a Bermuda-háromszöget, ahol seregnyi hajó és repülő tűnt el az elmúlt 500 évben, megmagyarázhatatlan módon. A legérthetetlenebb felszívódás a Cyclops nevű amerikai hadihajóé.
Máig számos rejtély övezi a Bermuda-háromszöget, ahol seregnyi hajó és repülő tűnt el az elmúlt 500 évben, megmagyarázhatatlan módon. A legérthetetlenebb felszívódás a Cyclops nevű amerikai hadihajóé.

A Bermuda-há­romszögtől nemcsak a tengerészek, a pilóták is rettegnek. Már Kolumbusz Kristóf is tartott az általa Ördög-háromszögnek el­nevezett területtől, ami az Atlanti-óceánon található, a floridai Miami, a Puerto Ricó-i San Juan és a Bermuda-szigetcsoport szorításában. A mai napig egy valóságos hullámsír.

Rádióval is felszerelték

A szigetcsoport területén eltűnt hajók közül a Cyclops nevű haditengerészeti szénszállító esete kavarta a legnagyobb port. Az amerikai hadsereg hajója 19 ezer tonnás volt, 180 méter hosszú, a fedélzetén pedig 309 fő tartózkodott az eltűnésekor. 1918. március 4-én futott ki utoljára. Barbadosból indult, és Norfolfkba tartott, de sosem ért oda. Rá­adásul a Cyclops volt az első hajó, ami rádióval volt felszerelve, de érdekes módon az eltűnése előtt nem adott le semmiféle vészjelzést. A roncsot végül több ezer ki­lométerrel távolabb találták meg, amiben a Golf-áramlatnak lehet szerepe. Hogy mi történt, azt a mai napig is homály fedi, ez pedig számos elméletnek adott teret az évek során. Abban sokan egyetértenek, hogy nem futott aknára, ahogy azt is kizárják a történészek, hogy egy né­met tenger­alattjáró süllyesztette el. A legelfogadottabb elmélet szerint a térségben tomboló óriási viharok állhatnak a tragédia hátterében, de akad egy másik teória is…

Egy egész repülőraj tűnt el

1945 decemberében a 19. amerikai repülőraj, öt Avenger típusú torpedóbombázó emelkedett a levegőbe a floridai Fort Lauderale-i légikikötőből. A gépek tökéletes állapotban voltak, és a pilóták sem voltak zöldfülűek. Néhány órával később vészjósló üzeneteket küldtek a légiirányításnak, amiben az állt: valamilyen oknál fogva teljesen elvesztették a tájékozódási képességüket. Hamarosan teljes csend állt be. Egy hidroplánt küldtek a felderítésükre, de annak is nyoma veszett.

Lehúzta a mélybe

Van olyan elmélet, amely szerint földönkívüliek okolhatóak a Cyclops eltűnése miatt, de a legelterjedtebb történet egy óriáspolipot, egészen pontosan egy óriáskalmárt tesz felelőssé a tragédiáért. A hajósok között máig szólnak történetek a tengeri csápos szörnyekről, amelyek akár a karjaikkal együtt 45 méteresre is megnőhetnek. A Cyclops eltűnésének az idején sokan szentül hittek benne, hogy egy gigászi példány húzta a tenger mélyé­re a hajót.

Zsír vagy állat?

Az óriáspolipok létezése egyáltalán nem mítosz, noha máig rendkívül keveset tudunk róluk. Az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa, Richard Ellis 1896-ban egy furcsa feltételezéssel állt elő. Mindezzel tovább táplálta azoknak a hívőknek az ambícióit, akik szentül hittek benne, hogy a Cyclops egy óriáskalmár áldozata lett. Két fiú ugyanis a floridai St. Augustine partjainál talált egy óriási, 61 méteres tetemet, amiről fogalmuk sem volt, hogy mi lehetett. A Yale Egyetem szakértői amondóak voltak, hogy az oszló tetem egy
óriáspolip maradványa lehet. 1995-ben viszont egy cáfolat született, amelyben az állt, hogy az állat helyett az csak egy oszlásban lévő bálnaháj.

Csak egy kanári maradt

Csak egy kanári maradt Egy másik híres történet is kapcsolódik a Bermuda-háromszöghöz. 1840-ben egy hajó bukkant fel Nassau szigeténél, azonban a legénység valósággal felszívódott, ellenben a szállítmány teljesen érintetlen maradt. Mindössze egy kanári madarat találtak a fedélzeten.