Sorsok

"Az én életvidám kislányom öntudatlan állapotban feküdt" - kétévesen néz szembe a szörnyű kórral Annácska

Perusza Eszter

Létrehozva: 2024.01.01.

Édesanyja második gyermekeként látta meg a napvilágot a tündéri, szőke kislány, akinek már az élete kezdete sem volt egyszerű, de a legnagyobb megpróbáltatás csak ezután következett.

A dunántúli takaros ház gyerekzsivajtól és kacagástól hangos. Belépve a szobába nem is gondolná az oda látogató, milyen borzasztó nehézségekkel és megpróbáltatásokkal küzd a kis Annácska, akinek életéből még két év sem telt el, de már megjárta a poklok-poklát és a legnagyobb mélységeket.

A kis Annácska hősiesen viseli az őt érő megpróbáltatásokat Fotó: Olvasói

Éppen a bölcsődei beszoktatásra készült a család, amikor egy este, fürdésnél kitapintottak egy csomót Anna hasán. Először azt gondolták, valami rosszat evett és felpuffadt, de az édesanyát nem hagyta nyugodni a dolog, a másnap reggelt pedig már a kórházban indították. 

Amikor az orvos meglátta a dudort, szinte nem akart hinni a szemének

– kezdi az anyuka, majd hozzáteszi: vizsgálatok sorozata következett, majd hamarosan beigazolódott a család legnagyobb rémálma. A kis Anna máján egy közel tízcentis daganat alakult ki, ami már elkezdte nyomni a belső szerveket is.  Az orvosok kimondták: csak a műtét mentheti meg a gyermek életét, az viszont rendkívüli kockázatokkal jár, hiszen vérzékeny területet fognak érinteni. 

Édesanyám nem sokszor látott sírni és én sem őt, de amikor betolták Annácskát a műtőbe, mindketten zokogni kezdtünk. Közel három órán keresztül tartott a beavatkozás, de ott úgy tűnt, mintha egy örökkévalóság lett volna

 – meséli a hölgy, és közben többször elcsuklik a hangja, majd hozzáteszi:

Azokat a pillanatokat a legnagyobb ellenségemnek sem kívánom, amiket az intenzív osztályon láttam és átéltem. Ilyen lehet, amikor megszakad a szív: az én mindig mosolygós, életvidám kislányom öntudatlan állapotban feküdt, csövek lógtak ki a kis testéből, és keze-lába ki volt kötözve. Azt mondta az orvos, ez a beavatkozás tízszer akkora fájdalommal jár, mint egy császármetszés.

 

Annácska a műtét utáni napokban embertelen kínokat élt át Fotó: Olvasói

Az édesanya és a nagymama pénzt és időt nem sajnálva mindent megtesznek azért, hogy a kislány minél előbb meggyógyuljon, de egyre nehezebben tudják előteremteni az ezzel járó költségeket. Mivel rengeteget kell mosniuk a beteg Annára, a nedves ruháktól a falak penészesedni kezdtek, ami a daganatos betegekre nézve különösen veszélyes. A családnak egy szárítógépre nagyon nagy szüksége lenne, de jelenleg semmilyen plusz kiadást nem engedhetnek meg maguknak, hiszen napról napra élnek és vészesen fogy minden tartalékuk, már csak a csodában bíznak.

A következő kemoterápiát a két ünnep között kapja Anna, amitől már előre rettegünk. Ilyenkor napokig szörnyű állapotban van: a múltkori után egész éjszaka az ölemben ringattam és egy szemhunyásnyit sem aludtunk. A kislány csak sírt és sírt, én pedig csak azt tudtam mondogatni magamban, miért kell ennek a kis tündérnek ennyi fájdalmat átélnie.

Mindennek ellenére Annácska igazi hősként viseli az őt érő megpróbáltatásokat és a betegséggel járó fájdalmakat, szeme mindig huncutul mosolyog, egész lénye emberfeletti erőt és élni akarást sugároz. A kislány mellkasán, bőre alá egy kanült helyeztek abból a célból, hogy ne kelljen minden vérvételnél külön megszúrni. 

Ez a szerkezet még egy felnőtt számára is rendkívül kellemetlen és zavaró lenne, a gyermek mégis mosolyogva mutatja: "Ez Anna kincse."

 Az édesanya elmeséli,  Anna annyira hozzászokott a kórházi vizithez, hogy már otthon sem telik el nap anélkül, hogy ne parancsolná rá a családot a mérlegre és ne mérné meg mindenki lázát – talán egyszer orvos lesz a kis hősből. 

Semmi mást nem szeretnénk, minthogy véget érjen ez a hosszú ideje tartó rémálom, és kimondhassuk: Anna meggyógyult. Nekem ez a karácsonyi kívánságom

 – zárja könnyes szemmel a beszélgetést a hölgy. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek