Húsgombóc és sült kolbász: Itt a tuti menü vasárnapra

Húsgombóc és sült kolbász: Itt a tuti menü vasárnapra

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 19. 12:00
Ízben csordultig gazdag fogások a hét utolsó napján? Még szép!
Bors

Leves

Csirkés húsgombócleves

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ****

Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg darált csirkemell * 1 tojás * 2 ek zsemlemorzsa * 1 ek reszelt parmezán * só, bors * olaj a kisütéshez * 1 paradicsomkonzerv (35 dkg) * 20 dkg zöldborsó * 15 dkg zöldbab * 1 nagyobb sárgarépa * 1 közepes vöröshagyma * 1 ek étolaj * 1 tk szárított bazsalikom * só, bors * 800 ml csirkealaplé * 2 marék bébispenót

Elkészítés: A darált csirkehúst jól keverjük össze a felvert tojással, zsemlemorzsával, reszelt parmezánsajttal és ízesítsük sóval, borssal. Tegyük hűtőbe kb. 20 percre. Pihentetés után nedves kézzel formázzunk belőle diónyi golyókat, majd 1-2 evőkanál felforrósított olajban kb. 6-7 perc alatt süssük aranybarnára. A leveshez a hagymát vágjuk apró kockákra, majd egy fazékban egy kanál olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a hámozott, darabolt paradicsomkonzervet, fűszerezzük meg. Szórjuk bele a zöldségeket és öntsük fel az alaplével. Közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 20 perc). Tálaláskor a tányérok közepére osszuk el a húsgolyókat, és merjük köré a paradicsomos zöldséglevest, majd szórjuk meg friss spenótlevelekkel.

Főétel

Sült kolbászos lecsó

Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 2 szál füstölt kolbász * 1 ek sertészsír * 2 fej vöröshagyma * 1,5 kg paprika * 50 dkg paradicsom * só, bors    

Elkészítés: A kolbászt karikára vágjuk, és egy kevés zsiradékon megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből és félretesszük. Az apróra vágott hagymát a kolbászból kisült zsiradékon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 20 percig főzzük. A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk és négyfelé vágjuk, majd hozzáadjuk a paprikához és 15 perc alatt készre főzzük. Ha elkészült, hozzákeverjük a sült kolbászt.

Tipp: Friss kenyérrel fogyaszthatjuk.

Desszert

Gesztenyés-kekszes szelet

Elkészítési idő: 45 perc Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg darált háztartási keksz * 12 dkg puha vaj * 2 dkg cukrozatlan kakaópor * 10 dkg porcukor * 1 dl tej    

A gesztenyés réteghez: 10 dkg vaj * 70 dkg natúr gesztenyemassza * 4 ek porcukor * 10 dkg darált háztartási keksz * pár csepp rumaroma.

A csokis tetejéhez: 10 dkg étcsokoládé * 1 ek vaj

Elkészítés: A gesztenyés-kekszes szelet alapjához a hozzávalókat egy tálban összekeverjük, átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A gesztenyés réteghez a puha vajat alaposan összekeverjük a villával szétnyomkodott gesztenyével, majd hozzáadjuk a porcukrot, a darált kekszet és a rumaromát, és összegyúrjuk. Egyenletesen az alap­ra simítjuk. A csokoládét megolvasztjuk a vajjal együtt, és a gesztenyés rétegre csorgatjuk, szépen elkenjük, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.