Fahéj dobja föl a szilvás sütit – hétvégi menü

Fahéj dobja föl a szilvás sütit – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 05. 13:30
Az évszakváltáshoz egy finom, melengető menüt ajánlunk sajttal, brokkolival, szilvával. Garantáltan mindenki elégedetten sziesztázik majd utána.
Bors

Leves

Sajtkrémleves háromféle sajtból

Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg krémsajt * 5 dkg camembert sajt * 3 dkg márványsajt * 1 leveskocka * 2 dl tejszín * só, bors * szerecsendió *  olívaolaj * 5 szelet barna kenyér

Elkészítés: A krémsajtot felmelegítjük, hozzáadjuk a camembert sajtot és a márványsajtot, majd addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem olvadnak. Fokozatosan hozzáöntjük a leveskockából készített húsleves alaplét, majd a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. A kenyeret apró kockákra vágjuk, olívaolajon megpirítjuk. Az elkészült sajtkrémlevest friss bazsalikommal és pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.

Főétel

Tepsis burgonya húsgombóccal

Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 75 dkg burgonya * 65 dkg vegyes darált hús * 1 tojás * 2 ek zsemlemorzsa * 4 ek napraforgóolaj * 25 dkg brokkoli * 1 gerezd fokhagyma * 2 fej vöröshagyma * 42,5 dkg daraboltparadicsom-konzerv * 3 ek olívaolaj * só, bors * kristálycukor * 6-7 ág petrezselyem

Elkészítés: A burgonyát hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk fel cikkekre, és főzzük forrásban lévő sós vízben 15 percig. Aprítsuk finomra a meghámozott fokhagymát 1 fej vöröshagymával. Botmixerrel pürésítsük a darabolt paradicsomot a levével. Forrósítsunk fel 1 ek olívaolajat, és kissé pirítsuk meg rajta a vöröshagyma felét és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét, forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük a mártást 6-7 percig. Ízesítsük sóval, borssal és 1 csipet cukorral. A petrezselyem feléről csipkedjük le a leveleket, aprítsuk fel, és dolgozzuk össze a darált hússal, a tojással, a zsemlemorzsával és a maradék aprított vöröshagymával. Sózzuk, borsozzuk a masszát, majd formázzunk belőle 8 gombócot, és süssük ropogósra a felhevített olajon 8-10 perc alatt. Azután szedjük mindet konyhai papírtörlőre. Forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a leszűrt, lecsepegtetett burgonyát. Forgassuk bele a megtisztított, rózsáira szedett brokkolit, továbbá a megmaradt, meghámozott, cikkekre vágott vöröshagymát, és pirítsuk együtt további néhány percig. Locsoljuk a paradicsommártást tányérokra, kettesével rendezzük el rajta a fasírtokat, és halmozzuk melléjük a brokkolis burgonyát. Petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Desszert

Szilvás galette

Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg tönkölyliszt * 12 dkg búzaliszt * csipet só * 1 tk porcukor * 10 dkg hideg vaj * 50-55 ml hideg víz.

A töltelékhez: 2-3 ek barna cukor * csipet fahéj * csipet só * 1 ek keményítő * 10 szilva * 1 citrom leve * 10 dkg szilvalekvár

Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk pihentetni legalább egy órát. A szilvát felezzük, kimagoz­zuk, majd összeforgatjuk a fahéjas cukorral, sóval és keményítővel, majd meglocsoljuk citromlével. Ha már nyújtható a tészta, akkor kinyújtjuk egy sütőpapíron nagyjából kör alakúra, megkenjük a lekvárral, középen megpakoljuk gyümölccsel, és a tészta szélét ráhajtogatjuk a közepe felé haladva, így be­takarva a szilvát. 190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt kész­re sütjük. 

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.