Nem csak a nagyinak van joga a befőzéshez! Összeszedtük a titkokat: így lesz tökéletes a zöldség és gyümölcs

Nem csak a nagyinak van joga a befőzéshez! Összeszedtük a titkokat: így lesz tökéletes a zöldség és gyümölcs

lekvár
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 18. 16:30
Dübörög a zöldség-gyümölcs szezon. Piacról piacra járva szebbnél szebb portékát találunk, amit érdemes félretenni télire. A Bors összeszedte, hogyan tudjuk tartósítani a most porondon lévő zöldségeket, gyümölcsöket.
Bors

Akár a kertben, magunknak termelünk, akár a piacon vesszük meg földünk legjavát, gondoljunk arra, a nyári bőség ne csapjon át téli szükségbe. Megmutatjuk, hogy érdemes az augusztus közepi paradicsomot, uborkát, őszibarackot és szilvát tartósítani, hogy télen is élvezhessük zamatukat!

Paradicsom: sűrítménynek a legjobb

A paradicsomnál érdemes ügyelni arra, hogy édes, lédús fajtákat válasszunk. Ezt a zöldséget leginkább sűrítményként vagy lé formában érdemes félretenni. A sűrítményhez pucoljuk meg a szemeket, majd a belső, magos résszel együtt kb. 1,5 óra alatt főzzük puhára a paradicsomot. Ha ez megvan, botmixerrel turmixoljuk simára a főzetet.

Befőzéshez a száraz dunsztot javasoljuk: a készítményt forrón tegyük az előre elmosott üvegekbe, majd lezárás után az üvegeket vastagon takarjuk be pléddel, hogy lassan hűljenek ki. Így nélkülözni tudjuk a tartósítószereket is! Télen, egy jó bolognai spagettihez a házi sűrítménynél nincs is jobb!

Csemegeubi savanyúsághoz

Ha egy jó kis őszi-téli ecetes uborkára vágyunk, nincs más dolgunk, mint a csemegeuborkákat jó félujjnyi darabokra felkarikázni (a végeit vágjuk le), majd pár szelet vöröshagymával együtt alaposan sózzuk meg a szeleteket, hogy levet engedjenek. Egy éjszakát hagyjuk állni, majd másnap töltsük meg vele az üvegeket. A felöntőléhez 10%-os ecetre lesz szükségünk.

Egy dl ecethez keverjünk 1 evőkanál cukrot, 3 deci vizet és ízlés szerint fűszerezzük, majd forraljuk fel az elegyet. Amikor felöntöttük az üvegeket, hőkezeléshez 4-5 percre egy forró vízzel teli lábasba tegyük őket úgy, hogy a fedők is víz alatt legyenek. Ezután szobahőmérsékletre hűtsük vissza az üvegeket. 6 hét kell, míg az ízek összeérnek, addig ne nyúljunk az uborkához!

Őszibaracklekvár a gyerekeknek

Sokak kedvence, ami szinte pillanatok alatt elfogy – ha keveset készítünk belőle! Olyan fajta barackot érdemes választani, ami magvaváló, mert így nemcsak a magtól, de a héjától is könnyen megszabadulhatunk. A barackot magozás és hámozás után kockázzuk fel, majd a lábasban botmixerrel pürésítsük.

2 kg gyümölcshöz szükségünk lesz 25 dkg cukorra, és 2 mokkáskanál citromsavra – utóbbi természetes anyag, ahhoz kell, hogy ne barnuljon meg a barack. Ekkora mennyiséget jó egy óráig főzzünk, majd amikor kellően sűrű lesz az elegy, töltsük befőttesüvegbe, majd lezárás után száraz dunsztban, 2-3 nap alatt hűtsük ki őket.

Ecetes-fokhagymás szilva az ínyenceknek

Speciális ételhez speciális eljárás dukál. Olyan szilvát válasszunk, ami már érett, de még nem puha. Először a felöntővizet rakjuk össze: 1 liter vízhez 20 dkg cukorra és 1-1,5 dl 10 százalékos ecetre lesz szükségünk. Ezt keverjük össze, majd a gyümölcsöt mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük tiszta üvegbe.

Öntsük fel a felöntővízzel hidegen a gyümölcsös üvegeket, majd a vizet öntsük vissza egy tálba. Ezt forraljuk fel, és forrón ismét öntsük a szilvákra. 10 percig hagyjuk állni, majd megint öntsük vissza a vizet az edénybe, és megint forraljuk azt fel.

Közben egész fahéjat, néhány szem szegfűszeget és pár gerezd pucolt fokhagymát dobjunk az üvegekbe. Amikor újra felforrt a víz, véglegesen felöntjük vele az üvegeket és 1-2 napos száraz dunszt után feltehetjük őket a kamra polcaira. Az ilyen szilva sült húsok mellé ideális kísérő tud lenni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.