Aktuális

Így tette tönkre a karantén a látásunkat is: szürke hályogot okozhat a sok számítógépezés

Bors

2021. április 25. vasárnap 13:30

A járványidőszak nem csak az idegeinket és az immunrendszerünket, de a szemünket is komoly kihívások elé állította. Az interneten az utóbbi évben másfélszer annyian kerestek rá a szemcsepp szóra, mint az azt megelőző 5 év alatt.

Forrás: Shutterstock

Egy külföldi kutatás szerint 10-ből 6 embernek romlott a látása vagy szenved valamilyen szemproblémával a pandémia óta. Az ok egyértelműen a megnövekedett képernyőhasználat. Az Alcon/Ip­sos tavaly júniusi kutatásából kiderült, hogy az amerikaiak 80 százaléka jelentősen több időt tölt el a képernyő előtt, amióta kitört a járvány, és 5-ből 3 ember komolyan aggódik a szeme egészsége miatt.

A számítógépes látás-szind­róma a digitalizáció egyik káros mellékhatásaként alakult ki, és az utóbbi évben néma kórként több millió ember életét ke­seríti meg. Amióta az okostelefonokkal kelünk és fekszünk, szemünk egészsége komoly veszélynek van kitéve. A legpesszimistább számítás, vagyis az ausztrál UNSW ausztráliai egyetem kutatóinak jóslata szerint a 21. század közepére az emberiség fele rövidlátó lesz. Nemes Nóra optometrista szerint a képernyőkből érkező kék fény mind élettani, mind szemé­szeti elváltozásokat okozhat.

– A mesterséges fény mindenütt körülvesz, hiszen mikrokörnyezetünk része. Nem kell ah­hoz napi 10 órát gép előtt dolgozni, hogy a szemünk kiszáradjon és elkezdjen fájni a fejünk. A zárt, mesterséges LED- vagy egyéb hideg fényekkel bevilágított tér, a képernyőkből érkező kék fény és a hűtő-fűtő rendszerek mind hozzájárulnak a prob­lémához – mondta. A gyakori szemszárazság mellett hosszú távon a kék fény makuladegenerációt (a retina súlyos károsodása) és szür­- ke hályogot is okozhat, és az alvásminőséget is jelentősen rontja.

Ezt tegye a szeme egészségéért

* Szülőként figyeljen oda, hogy a gyerek mindennap mozogjon, vagy legalábbis valamilyen offline tevékenységet is vé­gezzen.

* Lefekvés előtt egy órával e felnőtt se gyerek már ne bámulja a képernyőt, mivel ez az alvás minőségét is befolyásolhatja.

* Mindenkinek ajánlott a 20-20-20-as szabály betartása, amelynek lényege, hogy 20 percenként fókuszáljunk legalább 20 má­sodpercig egy legalább 20 lábnyi (kb. 6 méter) távolságban lévő tárgyra.

* Megoldást jelent még a monitorszemüveg, mely védőréteget képezve meggátolja a kék fény behatolását a retinába, és ép látásúaknak, dioptria nélkül is kapható. Az irodai dolgozók ráadásul ingyenesen igényelhetik ezt a fajta szemüveget munkáltatójuktól, ha 4 óránál többet kell egyhuzamban a képernyő előtt tölteniük.

* Figyeljen oda az üléspozícióra, és igyekezzen gyakori szellőztetés mellett kényelmes munkakörnyezetet kialakítani.

Fokozott veszélyben a gyerekek

A kék fény negatív hatásai mellett a legnagyobb probléma a tartós közelre nézés, melynek az online oktatás miatt most extrém módon ki voltak téve a gyermekek. Japánban a fiatalkorúak 90 százaléka szenved gyerekkori miópiában (rövidlátásban), mivel korán a kezükbe kerül a tablet, és a tanulás mellett a pihenés is 30 centi közelről, a képernyőjüket bámulva történik. A gyerekek ráadásul többnyire zárt térben, mesterséges fény mellett nézik a képernyőt, ami tartós szemromlást, fejfájást és egyéb nyaki, háti fájdalmakat is okozhat.

További cikkek

Erőszak

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

Vírus

Orbán Viktor: A baloldal túl messzire ment

Ez is érdekelhet

life.hu

Ítéletidő jön! Több megyére is kiadták a figyelmeztetést: erre kell számítani

borsonline.hu

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

origo.hu

Látványos képeken az európai felhőkarcolók

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

origo.hu

Erre érintetlen korallzátonyra még nincs hatással a fehéredés

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

origo.hu

Ők most a leggazdagabb, szuperszexi nők a világon

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 28.: az Ikrek az igazat látja, a Szűz új felismerésekre bukkan

mandiner.hu

Feminista közgazdász: A melegeket és leszbikusokat kiszolgáltatják a transzlobbinak

hirtv.hu

A rendőrség törte rá az ajtót: a konyhájában találták meg holtan a népszerű színészt

origo.hu

Folytatódik az Itáliai utazás sorozat az Urániában