Csülökkel az igazi a bableves – fejedelmi menü, ami után garantáltan megnyalja mind a tíz ujját

Csülökkel az igazi a bableves – fejedelmi menü, ami után garantáltan megnyalja mind a tíz ujját

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 11. 13:00
Ünnepek után általában nem árt kicsit kímélőbb fogásokkal előállni. A bableves akár egytálételként is fölfogható.
Bors

Leves

Bableves füstölt hússal

Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg szárazbab * 40 dkg füstölt csülök (vagy tarja) * 3 gerezd fokhagyma * 1 fej vöröshagyma * só * bors * 2 babérlevél * 1,5 l alaplé * 2 sárgarépa * 1 fehérrépa * 1/2 zellergumó * 1 karalábé * friss petrezselyemzöld. A rántáshoz: 3 ek olaj * 1 ek liszt * 1 tk őrölt pirospaprika

Elkészítés: A babot előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt húst, a beáztatott és lecsepegtetett babot, a megpucolt egész fokhagymát és hagymát, egész borsot, babérlevelet egy fazékba tesszük, majd felöntjük annyi hideg vízzel vagy alaplével, hogy ellepje a húst. Alacsony lángon egy órán át főzzük, közben kóstolgatjuk elég füstös, sós-e a leve. Később hozzáadjuk a tisztított, darabolt zöldségeket, a petrezselymet és addig főzzük, amíg a levesben minden átpuhul. Amennyiben szükséges, sózzuk még. A rántáshoz az olajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Végül beleöntjük a levesbe és összeforraljuk. Csipetkével lehet még dúsítani, de anélkül is nagyon tartalmas.

Főétel

Harcsapaprikás

Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 1 vöröshagyma zsír * 2 gerezd fokhagyma * 2 tk fűszerpaprika * 2 paradicsom * 1 paprika * só, bors * 1 kg harcsafilé * 1 ek liszt * 2 dl tejföl

Elkészítés: Pörköltalapot készítünk: ehhez a felaprított vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát is. Meghintjük a fűszerpaprikával, alaposan elkeverjük, hogy a fűszer felolvadjon a zsírban. Ezután mehet hozzá a kockára vágott paradicsom és paprika, amit sózunk, borsozunk. Legalább félórán át kis lángon főzzük. Ezután rátesszük a felkockázott harcsát, és felöntjük kevés vízzel, óvatosan összeforgatjuk, majd pároljuk fedő alatt kb. 20 percig. A lisztet a tejfölben simára keverjük, majd behabarjuk vele a harcsánkat, összeforraljuk.

TIPP: Hagyományosan túrós csuszával tálaljuk.

Desszert

Somlói brownie-ból

Elkészítési idő: 30+45 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre):A brownie-hoz: 2 bögre finomliszt * 1 bögre kristálycukor * 4 ek keserű kakaópor * 1 csomag sütőpor * 2 tojás * 1 tábla étcsokoládé * 10 dkg dió * 25 dkg margarin * 1 dl natúr joghurt * 1 bögre víz. Az összeállításhoz: 15 dkg dió * 1 csomag csokoládés pudingpor (főzés nélküli) * 1 csomag vaníliás pudingpor (főzés nélküli) * 1 l tej * 2 tk rumaroma * 1 doboz habtejszín

Elkészítés: A lisztet a cukorral, a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, hozzáadjuk a két tojást, az apróra vágott étcsokoládét és diót, majd beleöntjük az olvasztott margarint, a joghurtot, a vizet és botmixerrel összekeverjük. Egy sütőformát kivajazunk, lisztezünk és beleöntjük a csokis masszát. A tetejét megszórhatjuk még dióval. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig sütjük. A diót ledaráljuk. A pudingporokat a csomagoláson található utasítás szerint kikeverjük a tejjel. A csokipudingba belekeverjük a rum­aromát. A tejszínt kemény habbá verjük. Egy nagy tálba rétegezzük a brownie-t, meglocsoljuk a vanília- és a csokipudinggal, a tejszínnel, és megszórjuk a dióval. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az alapanyagok el nem fogynak.

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.