Bableves füstölt hússal
Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg szárazbab * 40 dkg füstölt csülök (vagy tarja) * 3 gerezd fokhagyma * 1 fej vöröshagyma * só * bors * 2 babérlevél * 1,5 l alaplé * 2 sárgarépa * 1 fehérrépa * 1/2 zellergumó * 1 karalábé * friss petrezselyemzöld. A rántáshoz: 3 ek olaj * 1 ek liszt * 1 tk őrölt pirospaprika
Elkészítés: A babot előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt húst, a beáztatott és lecsepegtetett babot, a megpucolt egész fokhagymát és hagymát, egész borsot, babérlevelet egy fazékba tesszük, majd felöntjük annyi hideg vízzel vagy alaplével, hogy ellepje a húst. Alacsony lángon egy órán át főzzük, közben kóstolgatjuk elég füstös, sós-e a leve. Később hozzáadjuk a tisztított, darabolt zöldségeket, a petrezselymet és addig főzzük, amíg a levesben minden átpuhul. Amennyiben szükséges, sózzuk még. A rántáshoz az olajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Végül beleöntjük a levesbe és összeforraljuk. Csipetkével lehet még dúsítani, de anélkül is nagyon tartalmas.
Harcsapaprikás
Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 1 vöröshagyma zsír * 2 gerezd fokhagyma * 2 tk fűszerpaprika * 2 paradicsom * 1 paprika * só, bors * 1 kg harcsafilé * 1 ek liszt * 2 dl tejföl
Elkészítés: Pörköltalapot készítünk: ehhez a felaprított vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát is. Meghintjük a fűszerpaprikával, alaposan elkeverjük, hogy a fűszer felolvadjon a zsírban. Ezután mehet hozzá a kockára vágott paradicsom és paprika, amit sózunk, borsozunk. Legalább félórán át kis lángon főzzük. Ezután rátesszük a felkockázott harcsát, és felöntjük kevés vízzel, óvatosan összeforgatjuk, majd pároljuk fedő alatt kb. 20 percig. A lisztet a tejfölben simára keverjük, majd behabarjuk vele a harcsánkat, összeforraljuk.
TIPP: Hagyományosan túrós csuszával tálaljuk.
Somlói brownie-ból
Elkészítési idő: 30+45 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 személyre):A brownie-hoz: 2 bögre finomliszt * 1 bögre kristálycukor * 4 ek keserű kakaópor * 1 csomag sütőpor * 2 tojás * 1 tábla étcsokoládé * 10 dkg dió * 25 dkg margarin * 1 dl natúr joghurt * 1 bögre víz. Az összeállításhoz: 15 dkg dió * 1 csomag csokoládés pudingpor (főzés nélküli) * 1 csomag vaníliás pudingpor (főzés nélküli) * 1 l tej * 2 tk rumaroma * 1 doboz habtejszín
Elkészítés: A lisztet a cukorral, a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, hozzáadjuk a két tojást, az apróra vágott étcsokoládét és diót, majd beleöntjük az olvasztott margarint, a joghurtot, a vizet és botmixerrel összekeverjük. Egy sütőformát kivajazunk, lisztezünk és beleöntjük a csokis masszát. A tetejét megszórhatjuk még dióval. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig sütjük. A diót ledaráljuk. A pudingporokat a csomagoláson található utasítás szerint kikeverjük a tejjel. A csokipudingba belekeverjük a rumaromát. A tejszínt kemény habbá verjük. Egy nagy tálba rétegezzük a brownie-t, meglocsoljuk a vanília- és a csokipudinggal, a tejszínnel, és megszórjuk a dióval. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az alapanyagok el nem fogynak.
További receptek a mindmegette.hu oldalon.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.