Aktuális

Orrtréning: Erős illatokat szimatolva gyorsabban tér vissza a szaglás

H. N. Zs.

Létrehozva: 2021.02.01.

A koronavírus-fertőzés egyik leggyakoribb tünete a szaglásvesztés, ami néhány esetben akár tartóssá is válhat. Ez ellen a kellemetlen kísérőtünet ellen azonban könnyen tehet egy kis gyakorlással.

A koronavírus- fertőzöttek száma mostanra meghaladta a százmilliót. Jelenleg több millióra tehető azoknak a száma, akiknél a betegség tartós érzékzavart – íz- és szagvesztés – alakított ki – írta meg a The Conversation egy friss kutatás eredményeit. Carl Philpott, a Kelet-angliai Egyetem rinológus és olfaktológus professzora egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként a közelmúltban részletesen áttekintette a témában eddig megjelent kutatási eredményeket, s ezek alapján egy ajánlást is megfogalmaztak. Az útmutató abban segít, hogyan serkenthető a szaglás visszatérése egy vírusfertőzés után.

Az illatok serkentik a szaglásingert

A tudósok között egyetértés alakult ki arról, hogy a leghatásosabb eredményt a szaglás­tréning kínálja. Dr. Bense Tamás háziorvos is úgy véli, a tréning működő terápia lehet koronavírus-fertőzés utáni szaglásvesztés kezelésére.

Szagvesztés nemcsak az új típusú koronavírus-fertőzés esetén alakulhat ki. Kísérő- tünete lehet a melléküreggyulladásnak, az influenzának, de akár egy egyszerű náthának is. Ezeknél azonban minden esetben csak a szaglóhám érintett, a Covid-19 fertőzés esetében a szaglóhám mellett az idegrendszer is érintve van – magyarázta a Borsnak dr. Bense Tamás háziorvos, aki szerint a náthánál, melléküreggyulladásánál ezek a tünetek átmeneti jellegűek, az új típusú koronavírusnál azonban akár tartós szagvesztés is kialakulhat.

– Annak érdekében, hogy rövid időn belül helyreálljon a szaglás, szaglástréninget lehet végezni. Léteznek különböző jellegzetes illóolajok, melyeket szagolgatva visszanyerhető a szaglás. A tréning előnye, hogy nem kötött vényköteles gyógyszerekhez, ráadásul otthon is végezhető – mutatott rá dr. Bense Tamás.

Így végezze a tréninget!

Dr. Bense Tamás szerint jól elkülöníthető illatokat vattára csöpögtetve, kiválóan végezhető a tréning.

Válasszon ki néhány – akár az otthonában is előforduló – jellegzetes illatú illóolajat! Csöpögtesse az elsőt vattapamacsra, majd apró, orron át történő légvételekkel kezdje el szagolgatni! Kis pihenő után végezze ugyanezt a többi olajjal is, minden illat között teljen el néhány perc pihenő! – magyarázta a háziorvos a technikát. Abban az esetben, ha nincsenek otthon erős illatú illóolajai, a háztartásban megtalálható erősebb aromájú fűszerekkel, gyümölcsökkel is végezheti a feladatokat. Ilyenek lehetnek a citrom-, narancshéj, szerecsendió, szegfűszeg, menta, eukaliptusz, őrölt kávé, kókusz vagy vanília.

– Kezdetben a szaglását elvesztett személy nem fogja érezni az illatokat, de a rendszeres gyakorlás mellett bizonyítottan gyorsabban jön vissza a szaglás. Ennek az az egyszerű oka, hogy gyakoroltatjuk a kieső feladat újratanulását ezekkel az ingerekkel. Ez a tréning nemcsak a szaglóhámot, hanem az idegi közvetítést is serkenti – fűzte tovább a szakember, aki szerint az illatok első megjelenésekor még nem fogja tudni a beteg megkülönböztetni őket, de ha mindennap gyakorol, ez is elérkezik.

Ízvesztésnél is működhet

Dr. Bense Tamás szerint a szaglástréning akár az ízérzékelés visszanyerésében is segíthet.

Mivel a szaglás és az ízérzék összeköttetésben van, ez a fajta gyakorlás az ízérzék kialakulásánál is segít. Biztos vagyok benne, hogy ugyanezzel a technikával az ízérzékelés is ingerelhető – mondta Bense, ám hozzátette: ilyen jellegű tanulmány még nem jelent meg. – Véleményem szerint az ízérzékelés is ingerelhető, vagyis a ízérzékelés visszanyerése is gyakorolható – zárta a szakember.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179797_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714633510
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180777_auto_resized.png
metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180580_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180430_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Jönnek a viharok, ha ilyen tetője van, érdemes figyelnie

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714633510
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714633510
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja