Minden jó, ami rakottan jó: igenis van élet a rakott karfiolon túl, mutatjuk – hétvégi menü

Minden jó, ami rakottan jó: igenis van élet a rakott karfiolon túl, mutatjuk – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 21. 13:00
A rakottas ételekről általában a darált hús-rizs-zöldség kombináció jut elsőként eszünkbe, pedig ennél jóval változatosabban és gazdagabban is elkészíthetők. Akár még rétegezett, vagyis rakott sütemény is!
Bors

Sajtos-sonkás rakott tészta

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 2 db leveskocka * 50 dkg makaróni * 20 dkg vaj * 15 dkg liszt * 5 dl tej * 20 dkg sajt * só, bors * 30 dkg sonka * 1 csom bacon * parmezán sajt

Elkészítés: Egy fazékban vizet forralunk, beletesszük a leveskockákat, majd a tésztát fogkeményre főzzük és leszűrjük. Egy másik fazékban a vajat megolvasztjuk, megszórjuk liszttel, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. A reszelt sajtot beleszórjuk és sűrűre főzzük megvárva, míg a sajt elolvad, a végén sózzuk és borsozzuk. A tésztát összekeverjük a mártás 2/3-ával és az apró kockára vágott sonkával, majd egy tűzálló tálba átöntjük. A tetejét meglocsoljuk a maradék sajtszósszal, megszórjuk kockára vágott baconnel és parmezánnal. Előmelegített sütőben 165 fokon kb 20 percig sütjük, míg megpirul a teteje.

Rakott gombapaprikás

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma * 1 tk édes-nemes paprika * 1 ek sűrített paradicsom * 50 dkg csiperkegomba * só, bors * 2 dl tejföl * 1 ek liszt * 45 dkg szarvacska tészta * trappista sajt

Elkészítés: A megtisztított és apró kockára vágott vöröshagymát egy kevés olajon megdinszteljük, majd meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, elkeverjük. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Ha nem enged elég vizet, ezt pótolhatjuk kevés víz hozzáadásával. Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, adunk hozzá egy keveset a gombaragu levéből, majd behabarjuk vele a paprikást. Egy jénaiba öntjük a kifőzött és lecsepegtetett tésztát, ráöntjük a gombapaprikást, alaposan elkeverjük majd megszórjuk gazdagon reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 30 perc alatt összesütjük.

Rakott krumpli

Elkészítési idő: 75 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 80 dkg krumpli * 7 db tojás * 2 ek sertészsír * 60 dkg füstölt kolbász * 4 dl tejföl * só, bors

Elkészítés: A krumplit megmossuk, majd egy lábasban annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje és 20 perc alatt fedő alatt puhára főzzük. A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpliról leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk, majd felkarikázzuk. A kihűlt tojásokat is meghámozzuk, és felkarikázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, beletesszük a karikára vágott kolbászt és megsütjük. A kolbászt kiszedjük és félretesszük. A kisült zsírt pedig a tejföllel összekeverjük. Egy tepsit vékonyan meglocsolunk zsiradékkal, az aljára rakjuk a krumpli egyharmadát, sózzuk, borsozzuk, elterítjük rajta a tojáskarikák egy részét, majd a kolbászt és meglocsoljuk a tejföllel. A maradék hozzávalókat rétegezzük. A tetejére krumplit teszünk és meglocsoljuk tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt készre sütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.