Citromtól lesz illatos a karácsonyi borleves – hétvégi menü

Citromtól lesz illatos a karácsonyi borleves – hétvégi menü

étel
PUBLIKÁLÁS: 2020. december 12. 12:30
Mivel manapság az alapanyagok beszerzése, a bevásárlások időzítése nagyobb gondot jelent, érdemes időben megtervezni a karácsonyi menüt. Most néhány könnyen elkészíthető receptet ajánlunk.
Bors

Leves

Illatos borleves

Elkészítési idő: 20 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 adag): 5 dl száraz fehérbor * 3 dl víz * 10 dkg méz * 1 egész tojás + 1 tojásfehérje * 1 kk porcukor * 1 ek kukoricaliszt * 1 citrom héja * néhány szem egész szegfűszeg

Elkészítés: A bort a szegfűszeggel és a citromhéjjal felforraljuk, és 10 percre lefedve félretesszük. Az egész tojást habüstben felverjük, a liszttel és a vízzel simára keverjük, majd hozzászűrve a felforralt, fűszeres bort együtt is felforraljuk, folyamatos keverés mellett. A tűzről levéve beletesszük a mézet. A tojásfehérjéből vízgőz felett a cukorral habot verünk, és kanállal galuskákat formázva a forrón tálalt leves tetejére tesszük, és apróra vágott citromhéjjal díszítjük.

Főétel

Lazacfilé citrommal sütve

Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 adag): 4 szelet lazacfilé * 5 dkg vaj * 1 citrom * 1 tk só * 1 kk frissen őrölt fekete bors * 1 rozmaringág

Elkészítés: A lazacszeleteket besózzuk, majd egy száraz serpenyőben minden oldalon gyorsan körbesütjük. A vajjal kikenünk egy hőálló sütőtálat, bőrével felfelé belefektetjük a halszeleteket, a mara- dék vajat rámorzsoljuk. Megszórjuk a borssal, a halszeletek tetejére vékony citromkarikákat sorakoztatunk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Köret

Burgonya gratin

Elkészítési idő: 40 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 adag): 80 dkg krumpli * 5 dl zsíros tejszín * 15 dkg vaj * 2 gerezd fokhagyma * 1 tk só * 1 kk frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés: Egy közepes méretű sütőtálat kikenünk vajjal. A krumplit meghámozzuk, és 2 mm vastag szeletekre vágjuk – a legjobb egy uborkareszelőn lereszelni – és a sütőtálba terítjük, rétegenként megsózva. A tejszínt összekeverjük a sóval, a zúzott fokhagymával és a szerecsendióval és a krumplira öntjük, egyenletesen eloszlatva. A feldarabolt vajat a tetejére szórjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben, lefedve 30 percig sütjük, majd levéve a fedőt, 180 fokon további 20 percig.

Desszert

Karácsonyi tiramisu

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (6 adag): 10 dkg narancslekvár * 1 dl narancslikőr * 3 tojás * 3 ek aszalt áfonya * 3 ek barna cukor * 25 dkg mascarpone * 25 dkg mézes keksz * 1 tk őrölt szegfűszeg a beszóráshoz

Elkészítés: A lekvárt a narancslikőrrel összekeverjük. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk: a sárgájukat a cukorral összekeverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájából készült krémhez adjuk hozzá a mascarponét, majd a fehérjét is alákeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. A durvára tört kekszet egy tálba vagy adagonként, poharakba fektetjük, meglocsoljuk a narancslikőrrel hígított lekvárral, majd rákenjük a krémet, közészórva az aszalt áfonyát is. (A „locsolás” ez esetben azt jelenti, hogy kb. egy kávéskanálnyit kiveszünk a keverékből, és rákenjük a kekszrétegre: a tiramisu úgy jó, ha a keksz átveszi a folyadék ízét, de nem tocsog benne – igazából a krémtől puhul meg, de egyben marad, és nincs körülötte felesleges folyadék.) Erre még egy réteget teszünk ugyanígy, majd a tetejét enyhén megszórjuk az őrölt szegfűszeggel, és fogyasztás előtt legalább 6 órára a hűtőbe tesszük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.