Aktuális

Szabadnapos hős rendőr - Kimentette magatehetetlen szomszédját az égő házból

Bors

Létrehozva: 2020.10.10.

Ugyan a szabadnapját töltötte, de egy másodpercet sem tétlenkedett Lénárt László, amikor a rádi otthonában meghallotta a robbanást. A rendőr az életét kockáztatva mászott be a lángoló házba mozgáskorlátozott szomszédjához, de nem ez volt az egyetlen hőstette.

A Pest megyei Rádon élő Lénárt László csupán 24 esztendős, de már jó néhány hősies cselekedetet tudhat maga mögött. A fiatalember négy éve dolgozik a rendőrség kötelékében:

járőrként többek között pár perc alatt visszaszerzett egy lopott kocsit a főváros nyolcadik kerületéből,

de oltott már lángoló házat Vácott, legutóbb pedig egy magatehetetlenül fekvő idős nőnek mentette meg az életét.

– Éppen a páromat vártam haza a szabadnapomon, amikor délután fél hét körül egy robbanást hallottam. Kimentem a ház elé, és láttam, hogy

a szemközti háznak lángol a hátsó része és egy hölgy kiabál segítségért

– emlékezett vissza a Váci Rendőrkapitányságon a múlt szerdai eseményekre a fiatal nyomozó, aki azonnal hívta a segélyhívót. De a tűzoltók érkezéséig sem tétlenkedett.

A kerti slaggal kezdtem oltani a tüzet, amikor a tulajdonostól megtudtam, hogy az édesanyja bent fekszik az egyik szobában. Egy nagy kővel bedobtam az ablakot, amin bemászva bejutottam az épületbe. Hatalmas füst hömpölygött mindenfelé, az arcomat a ruhámmal takartam, de így is folyamatosan az ablakhoz kellett rohannom levegőért. Nagy nehezen megtaláltam azt a szobát, ahol a 86 éves asszony feküdt egy rácsos ágyban, de csak ekkor derült ki számomra, hogy mozgás- és beszédképtelen – magyarázta a Borsnak Lénárt László.

Ugyan megpróbálta, de a hős rendőr nem tudta egyedül le­emelni az ágyról. Pont időben érkeztek a tűzoltók, akik az útmutatása alapján megtalálták, felemelték és kivitték az idős asszonyt. Őt és enyhe füstmérgezés miatt Lászlót is kórházba vitték. Mindketten jól vannak.

A házban egyébként hárman laktak. Rita az édesanyjával és a lá­nyával.

– Délután befűtöttünk,

aztán már csak az tűnt fel, hogy elment az áram és furcsa hangokat is hallottam.

Mire kimentem, már lángokban állt az előtér – mondta a Borsnak a tulajdonos, amikor ellátogattunk a helyszínre. A házban jelenleg nincs áram és fűtés, óriási kár keletkezett, de szerencsére volt rá biztosításuk.

A rendőr őrmester nyár elején Vácott is akcióba lendült. Akkor egy nő azért hívott segítséget, mert a fia nagyobb mennyiségű alkohol és gyógyszer fogyasztása után azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja a házat. A pszichiátriai beteg férfi a melléképületet valóban felgyújtotta, amit László a kollégájával már a tűzoltók kiérkezése előtt eloltott.

– Azért lettem rendőr, hogy az embereknek segíthessek. A legutóbbi tűzeset estéjén egyébként nagyon nehezen aludtam el. A páromnak is elmondtam: ennyire még sosem féltem semmitől, mint amikor a hömpölygő füstben, a vak sötétben próbáltam eligazodni – tette hozzá László.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek