Aktuális

Sámánnak lenni kiváltság: velünk él a Kalevala

Bors

Létrehozva: 2020.02.23.

A világ nevezetes ünnepeit, emléknapjait tartalmazó naptárban február 28-a a Kalevala napja, a finn nép jelentős eseménye, ugyanis ekkor emlékeznek meg hősi eposzukról.

Nekünk, magyaroknak  január 22-e a hasonló jelentőségű ünnepünk: ez a magyar kultúra napja, annak tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le nemzeti imánk, a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. A finn nép hősi eposza valamivel későbbi dátumhoz köthető: 1835. február 28-án tette közzé Elias Lönnrot az úgynevezett Régi Kalevala (az eposz első változata) előszavát, erről emlékezik meg a Kalevala napja.  

Mitológiai elemek

Noha a finnek már a 13. század óta keresztények, népdalaikban és meséikben megőrizték régebbi vallásuk nyomait, alakjait. A régi finnek és a velük rokon népek úgy hitték, hogy a természetnek minden tárgyában istenek vagy szellemek laknak, ám közülük a leghatalmasabb az ég istene. Némely isteneket – sok más nemzethez hasonlóan – rossz tulajdonságokkal láttak el, és hozzájuk ártó tetteket kapcsoltak, más istenekből azonban hősök lettek. A hősök csodás, varázslatos tettei szájhagyomány útján terjedtek, énekmondók vitték to­vább őket. Ezeket a népénekeket gyűjtötte össze Lönnrot, és született meg a 19. században a nagy finn hősköltemény, a Kalevala.

Rendkívüli képességek

A Kalevala szó jelentése: Kaleva-lak, vagyis Kaleva földje, Finnország. Az eposz verses történetei a nép ősi életéről, a világról alkotott elképzeléseiről, a rendkívüli képességekkel rendelkező hősökről szólnak. A mű a világ teremtésével kezdődik, és a kereszténység finnországi térhódításával zárul, miközben két törzs harcol egymással. A végén Vejnemöjnen, a dalos, Ilmarinen, a kovács és Lemminkäinen hazája, Kalevala győz.

Sámánok, istenek

A finn vallási vezetőket sámánnak hívják. A sámánok gyógyítanak, varázsolnak, idéznek, varázslatokat és igéket írnak, hogy irányítsák az embereket, állatokat, élő és élettelen dolgokat. Sámánnak lenni kiváltság: a varázslók legmagasabb rangja használhatja a dobot és hívhatja vele a szellemeket. 

József Attila fejből tudta

A Kalevala nemcsak a finn kultúrára, hanem a világirodalomra is nagy hatással volt, magyar nyelvre többen is lefordították. A krónikák szerint József Attila fejből tudta Vikár Béla fordítását, így a kalevalai dalkincs be­épülhetett életművébe. Az eposz olyan jelentős alkotásain hagyta rajta nyomát, mint az Óda vagy a teljes Medvetánc kötet, mely címével is megidézi a kalevalai medvetor jeleneteit.

A finnek tisztelik az ősöket, hisznek a szellemek számos fajában és a mágiában, a va­rázs­latban, személyes és természeti istenekben. Ilmatar a teremtő istennő neve, Mielikki az erdő úrnője. Az erdei vadállatok Tapio erdőisten és gyönyörű felesége alá tartoznak, ezért minden vadászat előtt imádkoznak, és felajánlást tesznek. Ha egy medvét megölnek, a vadásznak a halott medve megbocsátását kell kérnie, és a szellemét megkéri, hogy ünnepeljen vele.

Az ég istenét Ukkónak, azaz öregnek nevezték – a magyar nyelvben is elterjedt az „öreg isten” szókapcsolat – , de hívták mennyei atyának, felhők urának, levegő királyának, az ég köldökének, mert lakását az ég közepére képzelték. Tőle származik az eső, a hó, a vihar, a villám és a mennydörgés. A villám az ő híres kardja vagy kalapácsa, a szivárvány pedig az íja, amellyel tüzes nyilait lövi. Újabb bizonyíték a nyelvrokonságra, hogy a régi magyarok is isten nyilának tartották és nevezték a villámot. Ünnepét tavaszi vetéskor szokták tartani, és akkor tiszteletére Ukkó poharát ürítették, szent hegyeire ételeket és egyéb adományokat tettek ki.

Felesége Akka, azaz öregasszony. A Nap (Päivä), a Hold (Kuu), a Csillag (Tähti) és Göncöl csillagzat (Otava) szintén külön istenségek. A tenger istenének a finneknél Ahto vagy Ahti, vagyis hullámok királya volt a neve. Tiszteletre méltó öregnek képzelték, aki habruhát visel. A vízi istenek többnyire jóságosak az emberekhez, de vannak vízi ördögök is. Külön védőistene van többek között a festésnek, a szövésnek, az utasoknak-vándoroknak, és minden természeti tárgynak megvan a külön védőszelleme.

Általános volt a finneknél és rokonaiknál a hegyek, sziklák, folyók, források, tavak tisztelete. Szent fáik és szent állataik is voltak: a medve, a sas, a kacsa és a kakukk, valamint a méh. Nemcsak az isteneknek áldoztak, hanem a halottaknak és a házi szellemeknek is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179235_auto_resized.jpg
origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714619710
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178140_auto_resized.jpg
vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175766_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714619710
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714619710
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178615_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó