A hízni vágyóknak is szigorú étrendet kell tartaniuk

A hízni vágyóknak is szigorú étrendet kell tartaniuk

hízás
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 20. 09:30
Napjaink egyik népbetegségének számít a kóros soványság. Ez az állapot legalább annyi veszéllyel jár, mint az elhízottság, mégis lényegesen kevesebb figyelmet kap.
Kóré Károly

Betegség, étvágytalanság vagy rossz lelki állapot is előidézheti a kóros soványságot. Ez nem csupán esztétikai problémával jár, hiszen további betegségek kialakulásához is vezethet. Egyrészt a szervezet önmagát kezdi lebontani, gyomorbántalmak alakulhatnak ki, ráadásul a súlyos energiahiány miatt romolhat az ember általános teljesítőképessége.

Abonyi Orsolya dietetikus a Borsnak részletesen beszélt arról, milyen megoldást javasol a hízni vágyóknak, de leszögezte: sokan  azt mondanák, hogy a fék nélküli zabálás segíthet. Az elképzelés nem is állhatna távolabb a valóságtól.

Marhapörkölt juhtúrós sztrapacskával

Kifejezetten beilleszthető étel az egészséges hízókúrába a „marhapörkölt juhtúrós sztrapacskával”, de természetesen salátát is célszerű mellé fogyasztani. Ebben az esetben egyszerre gondoskodunk a fehérjéről, a szénhidrátról, a zsírokról, a rostokról és vitaminokról.

– Egy megfelelő hízókúra keretében azt szeretnénk elérni, hogy a felszaladó kilók ne a kliens fenekén és hasán jelenjenek meg, hanem az izmaiban, aminek érdekében pontosan azokra kell odafigyelni, mint egy fogyókúra során: a fehérje, a szénhidrát és a zsír arányára – jelentette ki a szakértő.

– Általában azt javaslom a hízásra szorulóknak, hogy inkább sokszor egyenek kevesebbet, mint sokat. A megszokott három, vagy inkább öt helyett inkább hét-nyolc étkezésről is beszélhetünk. Fontos, hogy ne a köztudottan hizlaló ételeket válasszák, hanem tartsák szem előtt, hogy a szervezetnek vitaminokra, ásványi anyagokra, rostokra, fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra is szüksége van. Egy étkezési zavar, étvágytalanság esetében is fontos szerepe van a pszichológiának! Sokat számít, hogy miként tálaljuk az ételeket – szögezte le Abonyi Orsolya.

– Egy fogyókúra során, ha kisebb tányérra tesszük az adagot, nagyobbnak tűnik. Ez fordítva is igaz: ha gusztusos, nagy tányérra helyezzük az ételt, ugyanaz a mennyiség kisebbnek fog tűnni. Ha a rakott ételeket kupacolva szervírozzuk, ugyancsak kevesebbnek látszik, ezáltal nagyobb mennyiség is könnyen lecsúszik – magyarázta a táplálkozási tanácsadó és hozzátette, komoly jelentőséggel bír az ételkészítési technológia is.

– A dúsítással azt érjük el, hogy egy adott mennyiségnek magasabb legyen a kalóriatartalma. Ha tejfölt vagy tejszínt is használunk, máris növekszik az étel tápértéke. Ugyanezt érjük el, ha sajtot reszelünk a tetejére – mondta Abonyi.

Érezzük jól magunkat

Cithya Dictator szerint leginkább az számít, hogy mindenki érezze jól magát a bő­rében. – Én többször is megpróbáltam hízni, de azt tapasztaltam, hogy ha kínkeserves kényszerevések árán néhány hét alatt sikerült felszednem néhány kilót, azt a kúra befejezése után hamarosan le is adtam. Ez genetika kérdése, ilyen az alkatom. Ezt hoztam magammal, amikor leszülettem – mondta a Borsnak a képzőművész. – Egy agárból sosem lesz bulldog és a bulldogból sem agár. Nekem is el kell fogadnom a saját testemet. Jelenleg 43 kiló vagyok, de karácsony előtt még kevesebbet nyomtam a mérlegen hárommal. Akkor már aggódott is értem a barátom, ugyanakkor a magasságomhoz képest egyáltalán nem érzem kórosnak a soványságomat – fejezte be Cinthya.

A fent már ismertetett okokból nem jó megoldás a „húst hússal” módszer sem. Ha ugyanis már a hússal jól lakunk, nem marad hely a köretnek és a zöldségeknek. Márpedig ezek arányát az egészség érdekében be kell tartani.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.