Betegség, étvágytalanság vagy rossz lelki állapot is előidézheti a kóros soványságot. Ez nem csupán esztétikai problémával jár, hiszen további betegségek kialakulásához is vezethet. Egyrészt a szervezet önmagát kezdi lebontani, gyomorbántalmak alakulhatnak ki, ráadásul a súlyos energiahiány miatt romolhat az ember általános teljesítőképessége.
Abonyi Orsolya dietetikus a Borsnak részletesen beszélt arról, milyen megoldást javasol a hízni vágyóknak, de leszögezte: sokan azt mondanák, hogy a fék nélküli zabálás segíthet. Az elképzelés nem is állhatna távolabb a valóságtól.
– Egy megfelelő hízókúra keretében azt szeretnénk elérni, hogy a felszaladó kilók ne a kliens fenekén és hasán jelenjenek meg, hanem az izmaiban, aminek érdekében pontosan azokra kell odafigyelni, mint egy fogyókúra során: a fehérje, a szénhidrát és a zsír arányára – jelentette ki a szakértő.
– Általában azt javaslom a hízásra szorulóknak, hogy inkább sokszor egyenek kevesebbet, mint sokat. A megszokott három, vagy inkább öt helyett inkább hét-nyolc étkezésről is beszélhetünk. Fontos, hogy ne a köztudottan hizlaló ételeket válasszák, hanem tartsák szem előtt, hogy a szervezetnek vitaminokra, ásványi anyagokra, rostokra, fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra is szüksége van. Egy étkezési zavar, étvágytalanság esetében is fontos szerepe van a pszichológiának! Sokat számít, hogy miként tálaljuk az ételeket – szögezte le Abonyi Orsolya.
– Egy fogyókúra során, ha kisebb tányérra tesszük az adagot, nagyobbnak tűnik. Ez fordítva is igaz: ha gusztusos, nagy tányérra helyezzük az ételt, ugyanaz a mennyiség kisebbnek fog tűnni. Ha a rakott ételeket kupacolva szervírozzuk, ugyancsak kevesebbnek látszik, ezáltal nagyobb mennyiség is könnyen lecsúszik – magyarázta a táplálkozási tanácsadó és hozzátette, komoly jelentőséggel bír az ételkészítési technológia is.
– A dúsítással azt érjük el, hogy egy adott mennyiségnek magasabb legyen a kalóriatartalma. Ha tejfölt vagy tejszínt is használunk, máris növekszik az étel tápértéke. Ugyanezt érjük el, ha sajtot reszelünk a tetejére – mondta Abonyi.
A fent már ismertetett okokból nem jó megoldás a „húst hússal” módszer sem. Ha ugyanis már a hússal jól lakunk, nem marad hely a köretnek és a zöldségeknek. Márpedig ezek arányát az egészség érdekében be kell tartani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.