Aktuális

14 éves gyerek is doppingolt a Magyar Antidopping Csoport szerint

Gergely

Létrehozva: 2020.01.03.

A Magyar Antidopping Csoport valamennyi tokiói olimpiai szereplésre esélyes magyar sportolót ellenőrzi. 1500 mintavételre kerül sor az idén – mondta Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője.

Forrás: AFP

2019-ben húsz magyar sportoló akadt fenn a doppingellenőrzéseken. A lebukottak között volt, aki szintetikus szert, más vérdoppingot vagy növekedési hormont szedett. 

Náluk nem lehet azt mondani, hogy véletlenül vagy gondatlanságból kerültek ilyen helyzetbe – mondta a Borsnak dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

– Ét­rend-kiegészítőből származó stimulánsnál előfordulhat, hogy a doppingvétség nem szándékos, de a húsz esetnek legalább a fele egyértelműen szándékos volt.

A hazai doppinglabor vezetője elmondta: számára a legnagyobb megdöbbenést az az eset okozta, amelynek főszereplője egy 14 éves sportoló volt.

– Meggyőződésem, a gyerek nem magától találta ki, és vette be. Valaki „segített” neki. Valakik tudtak róla, és nem akadályozták meg. Szörnyű! Természetesen a rendőrségre is került az ügy, folyik a nyomozás, és nálunk sincs még lezárva az ügy.

Tiszeker hozzáfűzte: néha, már-már mosolyognak azokon az indokokon, amivel a lebukottak próbálkoznak. Megesett, hogy valaki azzal védekezett, hogy a tűzhely feletti polcról beleesett a fazékba egy doboz, amelyben a tiltott tápanyag-kiegészítő volt.

– Finoman fogalmazva nem egészen életszerű a történet – összegzett. A Magyar Doppinglabor vezetője elmondta, hogy a nagy port kavaró ügy, amely szerint az ötkarikás játékokról minden orosz sportolót kizárnának, még nyitott kérdés, ugyanis az oroszok megfellebbezték a döntést a Lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróságon. 

– Annyi biztos, hogy százszázalékos kizárás nem lesz, de a már több pozitív mintát produkáló sportágak számíthatnak a legsúlyosabb ítéletre.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek