Kislányként minden évben a már nyugdíjas nagyimékkal töltöttem az egész nyarat, ugyan Budapesten éltek ők is, de sok volt a rokon Kecskemét környékén, barátok szőlővel szintén vidéken. Minden évben a szüretet vártam a legjobban, akkor ugyanis nagyon sokan voltunk, korán lehetett kelni, későn feküdni, nagyokat nevetni és közösen tippelni, Sanyi bácsi délelőtt tízkor már olyan részeg lesz-e, hogy nem tud feljönni a pince csigalépcsőjén, vagy bírja délig, és akkor alszik el fent a hegyen a tőkék között.
Szintén fogadásokat kötöttünk arra is, hogy Maminak sikerül-e ép idegrendszerrel abban az évben a Papámat megóvni ugyanettől, vagy Sanyi bácsi megint leitatja őt is azzal az iszonyú savanyú és büdös borral, amit a nagypapám mindig utólag megcukrozott, ha otthon voltunk, de ezt Sanyi bácsinak sosem volt szabad megmondani. A részeg férj ágyba tuszkolásának nehézségei ellenére szerette a Mami is, ő ugyanis ilyenkor velem hozathatott magának fürtöket, amit titokban ettünk fehér kenyérrel a présház mögött, mert ő meg cukros volt, a Papa nem engedte volna annyit enni belőle. Szerettem a szüreteket azért is, mert ugyan a Mami és a Papa egész nap egymást korholta, este mégis együtt rötyögtek, mi csintalanságot követtek el ők aznap.
Gigantikus gépezet
Kis szőlő volt ez persze, és mint látszik, a borkészítésre csak addig figyeltem, amíg kézzel nyomkodhattam a fürtöket, és persze sejtem, hogy nyilván abban az időben is egészen máshogy nézett ki egy igazi szőlészetben a borkészítés, mint Sanyi bácsinál a savanyú borral, mégis egészen megdöbbentő volt nekem az a zárt láncú és ipari méretű termelés, amivel a Günzer Családi Birtokon találkoztam. Itt ma már egyetlen kislány és kisfiú sem szaladgál fehér kenyérrel a kezében, és nem is lesz a nagy családi közös munkából délelőtti lerészegedés.
A család évtizedek óta foglalkozik borkészítéssel, amit annak idején fél hektáron kezdtek el. Ma már 22 hektáron folyik a szőlőtermesztés. Günzer Zoltán pincészetének célja, hogy minőségi bort készítsen. A fürtöket ugyan még ma is kézzel szedik, de a taposóasszonyokat már felváltották a különböző gépek, a technika és a 21. század.
Viszlát, betonkád!
A feldolgozóüzemben férfiak és asszonyok tüsténkednek, látszik, hogy mindenki tudja a dolgát.
– A szőlőfürtök a válogatóasztalon keresztül bemennek a feldolgozógépbe, ami nagyon kíméletesen dolgozik. Egészben jönnek ki a bogyók, így megmarad a lé. A kocsányt a rendszer egy tartályba dobja – kezdte Günzer Zoltán.
Az asszonyok a rázóasztalon finom mozdulatokkal válogatják az esetleges éretlen szemeket vagy a kocsány apró részeit, hiszen a minőségi bor készítéséhez ez elengedhetetlen.
A lábunkkal egy vonalban a szőlőszemek megkezdik útjukat a borrá válás folyamatában, ugyanis egy vékony csövön keresztül mennek a tartályok felé. A teli tartályokat faélesztővel leoltják, és már el is kezdődik az erjedés. Persze ez után is van vele teendő, hiszen legalább napi háromszor át kell forgatni nyolc-tíz napon keresztül. Fénylő palackok csillognak szigorúan fektetve, a címkézésre várnak, amit szintén a család végez a birtokon.
– Fél hektárral indult el a családi bortermelés, volt egy-két hordó, és betonkádban erjesztettünk. Az egy nagy pillanat volt, amikor a betonkádat szétvertük – mesélte nevetve Zoltán.
A csapatszellem örök
Fia, Norman közgazdaságtant tanult. Számára egyértelmű volt, hogy a borászattal szeretne foglalkozni. Míg édesapja a szőlőben van, ő inkább az irodában tölti az idejét a márkaépítéssel. Édesanyja a vendéglátásban veszi ki a részét, hiszen fogadnak nagyobb társaságokat borkóstolásra. A 21. század tehát ide is betört, de azért a birtok megmaradt családi vállalkozásnak.
Sosem áll a munka
– A talaj adottságai, az éghajlat a vörösborszőlőknek felelnek meg leginkább, így a villányi borvidéken 96 százalékban vörösborszőlő terem. A Jammertál-dűlő például az igazán nagy testes vörösboroknak a termőterülete. Fontos a meredekség, hiszen a szőlőnek nem kell sok víz. Nagy esőzéseknél elvizesedhet a bogyó, ha nem elég meredek a terület – fűzi hozzá Zoltán.
Gyakran játszanak a tűzzel, hiszen próbálják a legjobbkor szüretelni a szőlőt. Ilyenkor megvan a veszélye, hogy bejön egy nagy esőzés, ami késleltetheti a szüretet. Itt a munka szinte sosem áll meg, egész évben dolgozni kell a szőlővel. Decemberben kezdődik a metszés, de folyamatosan rendben kell tartani a területet a talajműveléshez, permetezéshez.
Ősszel az újborok palackozásának ideje van. Az újbor idei szüretelésűt jelent, és frissen az igazi. Az óbor az, amit tölgyfahordókban érlelnek egy-két évig. Ilyenkor a barrique hordó pörkölt aromája kerül a borba, miközben a mikrooxidáció során folyamatosan érik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.