Sokszor nem feltétlenül arról van szó, hogy sokat eszik, nassol a gyerek. A genetika befolyásolhatja az alkatot, ugyanakkor Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője azt mondja, ez a tényező önmagában még kevés az elhízás kialakulásához.
– Sok szülő azzal vigasztalja magát, hogy a gyerek majd úgyis kinövi a duciságot, pedig ennél komolyabb dologról van szó. A gyerekeknél sem csak esztétikai probléma a kövérség, mert gyakran kíséri magas vérnyomás, cukoranyagcsere-zavar, melyből cukorbetegség is kialakulhat – magyarázza a szakértő. – Számos esetben a kilók miatt a zsíranyagcsere is károsodik, magas lehet a koleszterin- és egyéb vérzsírszintjük. Emiatt már a fiatal felnőttkorban is jelentősen növekedhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, károsodhatnak az ízületek és a gerincoszlop is – mondta a szakértő.
A gyereket nem szabad fogyókúráztatni, mert a drasztikus kalóriamegvonás bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét eredményezheti a fejlődő szervezetnél. Az is nagyon fontos, hogy a szülő a hálát vagy a büntetést ne az étellel fejezze ki.
– Mutasson példát az egész család. Nehéz azt kérni a túlsúlyos gyerektől, hogy ne nassoljon, ha azt látja, hogy a vékonyabb testvér csokit eszik – teszi hozzá Emese.
A másik sarkalatos pont a mozgás. A szakember szerint óvatosan kell a sportot szóba hozni, mert ha nincs sikerélmény, akkor az lelkileg megviseli őt. Családostul járjunk biciklizni, akár az oviba, iskolába is, engedjük rollerezni, de akár a családi uszodába járás is jó program lehet.
Édes bűnbeesés megbánás nélkül
Ezek azok a finomságok, amik miatt garantáltan nem lesz lelkiismeret-furdalása, mert egytől egyig csökkentett a kalóriatartalmuk. Irány a konyha!
Hozzávalók:
0,5 kg túró
1 tojás
reszelt citromhéj
1 ek tejföl/joghurt
3 ek zabliszt
2 ek mandulaliszt
1 csomag sütőpor
édesítőszer (ki milyet használ)
A málnaöntethez:
fagyasztott málna
édesítő
A fánk hozzávalóit villával összekeverjük, majd nedves kézzel kis fánk formákat formázunk. Forró kókuszzsírban kisütjük. A fagyasztott epret edényben felfőzzük az édesítővel és a fél citrom levével.
Hozzávalók:
500 g túró
2 tojás
1 adagolókanál bármilyen ízesítésű fehérjepor
2 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál eritrit édesítő
fél teáskanál sütőpor
Az összetevőket összekeverjük, majd 180 fokon 30 percig sütjük.
Hozzávalók:
0,5 kg túró
1 kisebb citrom leve
útifűmaghéj ízlés szerint
eritrit édesítő ízlés szerint
cukormentes étcsokoládé
kókuszzsír
vaníliaaroma ízlés szerint
A túrót a citrom levével, a vaníliaaromával és az eritrittel ízesítjük, hozzáadjuk az útifűmaghéjat. Rudakat formálunk belőle. Ha nem elég lágy a túró, egy pici natúr joghurt mehet bele. A rudakat fagyasztóba tesszük, amíg a csokimáz elkészül. A mázhoz az étcsokoládét gőz felett pici kókuszzsírral megolvasztjuk. A csokit a rudacskákra csorgatjuk, majd mehet vissza a fagyasztóba, hogy megdermedjen.
Hozzávalók:
Kb. 0,5 kg édesburgonya sütve, pürésítve
5 dkg napraforgó – min. 1-2 órára beáztatva, ledarálva
18-20 szem datolya, vízzel felfőzve
1 ek chiamag, vízbe áztatva (elhagyható)
1 ek kókuszliszt + 2 tk sütőpor
2 ek burgonyakeményítő
3 púpos ek kakaó
10 dkg cukormentes étcsoki
5 ek kókuszolaj
3 tojás
2-3 tk fahéj
Az édesburgonyát 180 fokon megsütjük 35-40 perc alatt. Összekeverjük a kókuszlisztet, a sütőport, a keményítőt és a kakaót. A csokit felolvasztjuk a kókuszolajjal. A megsült, pürésített batátához adjuk a darált napraforgót, a datolyát, a chiát. Ezután jöhetnek a száraz hozzávalók és a tojások. Fűszerezzük, és végül az olajozott, lisztezett sütőformában 170 fokon úgy 35 percig sütjük. A lényeg, hogy kapjon egy kis kérget, puha maradjon a közepe, de azért átsüljön. Az öntet lehet édesített kókusztejszín vaníliával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.