Aktuális

Karácsonyi menü: Mangalicával finomabb a töltött káposzta

Bors

Létrehozva: 2018.12.22.

A karácsonyi menü elmaradhatatlan étele a töltött káposzta. A hagyományos ételt többféleképpen is újragondolhatjuk, hogy igazán különleges legyen az ünnep.

A Csabai kolbászfesztiválon minden évben terítékre kerül a töltöttkáposzta-készítés versenye is. Idén a Linzer FC nyert, amelynek tagjai a Bors olvasói­nak elárulták a díjnyertes étel receptjét. 

– A verseny alatt két kiló sertéskolbász helyett mangalicát tettünk a töltött káposztába. Ez külön kiemelte a fűszerezés jellegzetességét.

Díjnyertes lett a rántás

– Felhasználtunk még öt dekagramm fűszerpaprikát, négy gerezd zúzott fokhagymát, köménymagot, egy tojást, húsz deka rizst, egy kilo­gramm savanyú káposztát és egy darab savanyított káposztafejet, két szelet füstölt szalonnát és zsírt.

– A húst a fűszerekkel, a rizzsel, a füstölt szalonnával és a tojással összegyúrtuk, majd a savanyított káposztafejek leveleibe töltöttük. Innentől minden háziasszony tudja, hogy mi következik: szépen beleteszünk mindent a zsírral kikent edénybe. A végén hagyományos rántással sűrítettük a levet – magyarázta lapunknak Gercsi Zsoltné Tímea.

Barna rizzsel is finom

Marton Adriennéknél a hagyományos, jó szaftos, kicsit füstös íz a befutó, pedig ők a orosz-ukrán töltött káposztát, azaz a golubcit is jól ismerik Edvin Marton ukrán származása miatt. 

– A hagyományos elkészítés finom, de azért változtathatunk rajta, hogy még egészségesebb legyen. Például a sima fehér rizs helyett barna rizst is használhatunk, viszont azt félig meg kell főzni, mielőtt felhasználjuk, hogy ne legyen kemény. A bulgur, vagy akár a kinoa is nagyon jó bele, nem kell attól félni, hogy megváltozik az íze.

– Szerintem a harmadik napon a legjobb a töltött káposzta, úgyhogy minden háziasszonyt arra buzdítok, hogy már jóval korábban főzze meg, akár ma, így szentestére összeérnek az ízek – mondta lapunknak a gasztroműsorvezető.

Velős csonttal a tuti

Ha otthon készíti, akkor a hagyományos elkészítési módok híve Tatai Róbert, a Séfek séfe győztese, viszont a különleges dolgoknak sem mond nemet. 

– A hagyományos töltött káposztát vegyes, darált mangalicahússal töltöm meg. Ha már fő, akkor teszek mellé velős csontot is, hogy még több ízt adjon hozzá. A kolbász is elmaradhatatlan! Az étteremben savanyított szőlőlevélbe is bele szoktuk tekerni a húst, de mellette persze ott van a savanyú káposzta is. Libával vagy vaddisznóval is lehet tölteni a szőlőt, ez ízlés dolga, de ugyanolyan finom, mint a hagyományos. Persze emellé is mehet a füstölt kolbász  és hús.

Hogyan készül a golubci?

Nagyon hasonlít a magyar töltött káposztára, viszont nincs szaftja. – Az anyósomék szinte leszárítják a leveleket, és abba töltik bele a húst, tehát ez egy szárazabb étel. Egészen más az íze is – mondta Marton Adrienn.

A recept szerint a káposzta leveleit blansírozzák, azaz lobogó vízbe teszik pár percre, majd hideg vízben lehűtik. Ebbe a levélbe teszik a tölteléket. Ezután egy kikent hőálló edénybe sorakoztatják a kis batyukat. Zsírral lespriccelik, majd addig sütik, amíg a teteje megpirul. Egyes helyeken, ha kész, akkor tejföllel vagy paradicsomszósszal párolják pár percig.

Bors-tipp:

Ha külön készítjük el a rizst, akkor a főzővízbe tehetünk füstölt szalonnabőrt, így még jobban kijönnek a füstös ízek. További káposzta recepteket talál a Bors Hétvége ma megjelenő számában.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek