Aktuális

Hagyta meghalni a fiát a balmazújvárosi férfi

Bors

2017. szeptember 24. vasárnap 05:20

Évekig hanyagolta súlyos gerincbetegséggel otthon fekvő fiát egy balmazújvárosi apa, orvoshoz és kórházba sem vitte folyamatosan romló állapota ellenére sem, a fiú ennek következtében pedig meghalt. A Debreceni Törvényszék tanácsa elé hétfőn áll először a fiú apja, R. J., akit saját gyermekének halála miatt különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolnak.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a fiú 15 éves volt, amikor először érzett deréktáji fájdalmakat. Betegsége miatt tanulni és dolgozni sem tudott, szülei gondoskodtak róla. Hamarosan a fiú édesanyja elhunyt, ezek után 2011-ben derítették ki az orvosok, hogy gyógyíthatatlan gerincbetegben szenved. Az orvos rendszeres gyógytornát írt elő, aminek napi rendszeres végzését a fiú keresztanyja elvállalta.

Három hónappal később azonban a fiatal már nem akarta tovább csinálni a mozgásterápiát, hanyagolta a kezeléseket, állapota egyre romlott. 2015 második felére már az ágyat sem tudta elhagyni. Apja beköltözött hozzá, de nem úgy látta el, ahogyan kellett volna: nem használt ágytálat és felnőtt pelenkát, így rövidesen meglehetősen rossz higiénés körülmények alakultak ki a házban. A mozgásra és önellátásra képtelen férfi 2016 nyarára jelentősen lefogyott, alultáplálttá vált – tartalmazza a vádirat.

A fiú állapota akkor kezdett igazán romlani, amikor felfekvései lettek, mivel apja nem mozgatta megfelelően. R. J. akkor sem vitte orvoshoz, vagy kórházba, amikor ezt észrevette. A fiúnak éppen születésnapja volt, amikor rokonok érkeztek látogatóba hozzá, és látták, milyen súlyos állapotban van, hogy félrebeszél, rendkívül sovány, és súlyos felfekvései vannak. Az egyik rokon elbiciklizett a háziorvoshoz, aki aki az azonnali kórházba szállítás mellett döntött.

A vádlott azonban tiltakozott, mert attól tartott, a kórházban a fia halálos injekciót kap. "Ha úgy alakul, hogy meghal, akkor mindegy, ha otthon hal meg vagy a kórházban. Ha viszont a kórházban hal meg, haza kell hozatni a holttestét, ami pénzbe kerül " – mondta a vádirat szerint a férfi, aki végül a rendőrök érkezése miatt egyezett bele a kórházi szállításba. Négy nap múlva azonban, a szakszerű ellátás ellenére, a fiú meghalt a Kenézy Kórházban. 

Az ügyészség szerint a felfekvési sebeket és a végzetes tüdőgyulladást a vádlott okozta, R. J. "embertelen körülmények között" élő fia megfelelő gondozását elmulasztotta.

További cikkek

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Tűz

Tűz ütött ki a fővárosi Szent Imre kórházban

Ez is érdekelhet

boon.hu

Miskolci Tündérkert: bizonytalan, hogyan tovább

metropol.hu

Tűz ütött ki a budapesti Szent Imre kórházban

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján

szoljon.hu

Saját kézzel befejezték, most eladnák a szuper szolnoki otthont tulajdonosai

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

vg.hu

Közel kétezer, az oltást elutasító orvost függesztettek fel Olaszországban

borsonline.hu

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

ripost.hu

Kiadták a riasztást: mutatjuk, hol fog szakadni a hó ma is