Laktózérzékeny? Mutatjuk, mire figyeljen!

Laktózérzékeny? Mutatjuk, mire figyeljen!

laktóz
PUBLIKÁLÁS: 2017. május 01. 08:00
Laktózérzékenyek diétája
Bors

Lapunkban az egyes recepteknél színes pöttyökkel jelöljük, mely betegségben megengedett az adott étel fogyasztása:most elmondjuk azt is, mit takar a zöld pont – mire kell figyelniük a laktózérzékenységben szenvedőknek.

Dr. Boncz Ágota belgyógyász, diabetológus:

A tejcukor – laktóz – egy enzim, a laktáz hatására bomlik felszívható formába a vékonybélben. A laktázenzim születéskor magas, később azonban csökken a szintje. Az európai lakosság körében kb. 25%-ban fordul elő laktóz-intolerancia, különböző súlyosságban. Szerzett laktázhiányt a vékonybél egyéb betegségei – többek között a lisztérzékenységet okozó bélboholysorvadás is – okozhat. Puffadás, hasi görcsök, szél-ürítés, súlyosabb esetben hasmenés jelentkezik.

Gasztro magazin a keddi Borsban - keresse az újságárusnál!

Fizessen elő a Borsra online, bankkártyával!

Sterlné Vereszki Barbara dietetikus tanácsai:

Hogyan étkezzünk a mindennapokban?

Az élelmiszeripar előállít olyan termékeket, amelyeket a tejcukorérzékenyek is – egyéni toleranciától függően – beépíthetnek étrendjükbe. A tejet⁄tejtermékeket sem kell mellőzni az étrendből, csak egyéni tolerancia függvényében fogyasztani, és⁄vagy kiegészíteni laktázenzimet tartalmazó tablettával, cseppekkel. Fontos az egyéb, magas kalciumtartalmú élelmiszerek fogyasztása is. Ilyenek például a kelkáposzta, a hüvelyesek, a dió, a mandula, a mogyoró, a szójakészítmények (pl. a tofu) és a szardínia, a makréla vagy a lazac.

Ajánlott alapanyagok és ételcsoportok

Tej, tejféleségek

A kereskedelemben ma már több olyan tej van forgalomban, ami laktózmentes. Ezekben a termékekben a tejcukor egy része elbontott formában található. A juh- és kecsketej tejcukortartalma azonos a tehéntejével, sőt, esetenként meg is haladja azt. Az úgynevezett reggeli italok vagy tejitalok fogyasztását érdemes kerülni. Ezek tejalapú termékek, amelyek a tej vízben oldódó összetevőit, így a tejcukrot is változatlan mennyiségben tartalmazzák. Speciális boltokban kaphatók ún. növényi tejek is. Ezek leggyakoribb változatai a szójatej, a rizstej és különböző növényi tejek (pl. magtejek). Tejcukrot nem tartalmaznak, tehát nem okoznak kellemetlen panaszokat, de összetételük, biológiai értékük különbözik a tehéntejtől. Natúr és ízesített változatban forgalmazzák őket.

Savanyított tejkészítmények

A joghurt és a kefir tejcukortartalma 100 g termékben 2–3 g körül van. A tejcukorérzékenyek nagyobb része ezt a kisebb mennyiséget tünetmentesen, jól tűri. Az élőflórás készítményeknél is kevesebb tejcukrot tartalmaznak az ún. probiotikus baktériumokkal előállított termékek. A tejcukormentes joghurtok⁄joghurtkészítmények is elérhetőek az üzletek polcain.

Túró és sajtfélék

A túró is tartalmaz tejcukrot, de lényegesen kevesebbet, mint a tej vagy a savanyított tejkészítmények, ezért a tejcukorra kevésbé érzékenyek nyugodtan fogyaszthatják. A lágy és friss, nem érlelt sajtok kicsit magasabb, míg a kemény és hosszú érési idejű sajtok tejcukortartalma alacsonyabb vagy teljesen laktózmentesek.

TIPP: A margarinok, sütőipari és húsipari termékek is tartalmazhatnak laktózt, ezért mindig ellenőrizzük az összetevőket.

Tudta? A csonthéjasokból nagyon finom és egészséges tejpótlók készíthetők.

Vaj, vajkrémek

A vaj kevesebb, a vajkrémek az alkalmazott adalékanyagok mennyiségétől és fajtájától függően több tejcukrot tartalmaznak. A tejcukorra igen érzékenyek ezért nem fogyaszthatják ezeket a termékeket. Vajból is elérhető laktózmentes fajtájú.

Mire kell fokozottan odafigyelni?

Fontos megkülönböztetni, hogy elsődleges (primer) vagy szerzett (szekunder) laktózérzékenységről van-e szó. Előbbit a vékonybélben termelődő laktázenzim részleges vagy teljes hiánya okozza. A szerzett laktózérzékenységet pl. antibiotikum is okozhatja. Ezért a tejcukorérzékenyek különbözőmértékben tolerálják a tejcukortartalmú élelmiszereket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.