Konyhai tévhitek: pokoli meló a csomómentes palacsintatészta

Konyhai tévhitek: pokoli meló a csomómentes palacsintatészta

Buday
PUBLIKÁLÁS: 2017. április 11. 12:30
Sütni és főzni öröm – legalábbis annak, aki tud! Buday Péter mesterszakács nemcsak a konyhai tévhitekről ránt­ja le a leplet, de trükkjeivel kedvet is hoz az ételkészítéshez.
Bors

Tévhit: Kés nélkül nem lehet csumázni

Fogjuk meg két ujjal a paprika csumáját, és anélkül, hogy el­en­gednénk, egyetlen határozott mozdulattal egy negyedet csavarva nyomjuk a paprikába, majd húzzuk ki! Ha levágjuk a tv paprika hegyét, az így keletkező lyukon távozhat a levegő, és csurig tölthetjük.

Tévhit: Jó ételhez idő kell!

Időt nyerünk, ha egyszerre főzzük meg a köretet és a húst. Például az egy-másfél órás csirkepaprikás alig húsz perc alatt elkészíthető, ha a csirkemellet, a kaliforniai paprikát, a paradicsomot, azz újhagymát és a fokhagymát kevés olajon ne­gyedóra alatt egyszerre pirítjuk meg. Közben a feltett tészta is megfő, s mehet rá a pirospaprika, a só és a tejföl.

Mindig csak a baj van a palacsintával!

Bárhogy igyekeztünk, mégsem csomómentes a palacsintatészta? Sebaj, öntsük át egy szűrőn, és már sülhet is a család egyik kedvenc csemegéje!

Tévhit: Olajban tocsog a sült krumpli

A kisebb, vékony héjú, friss burgonyát pucolni sem kell: mossuk meg, töröljük szárazra, negyedeljük fel és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Egy új, kézi virágpermetezőt töltsünk meg étolajjal és spricceljünk a gerezdekre némi zsiradékot, s mehet az előmelegített sütőbe 40–45 percre. Sózva, héjastul fogyasztható. Krumplipüréhez is érdemes vékony héjú burgonyát választani: tisztítás után csak küldjük át a krumplinyomón – a héj a szerkezet rácsán marad.

Tévhit: Bátran reszeljük a citrusokat!

A citrom, a narancs és a lime héja számos étel ízét képes megbolondítani. Ugyanakkor mértékkel reszeljük azokat, ügyelve rá, hogy a héj és a gyümölcs közötti fehér rész ne kerüljön a citrusforgácsok közé, mert keserűvé teszi annak ízvilágát.

Tévhit: Szemétbe a héjjal!

A zöldségpucolás után véletlenül se dobjuk ki a héjat! Inkább alaposan mossuk meg, majd sózás nélkül tegyük tűzre egy lábos vízben 30–60 percre! Tökéletes zöldségalaplét kapunk, amely kiváltja az ételízesítőt. Ha pedig ugyanezt a szemétbe szánt csontokkal tesszük, remek csontlére tehetünk szert.

Hűtője inspirálja Iringót 

Südi Iringó táncművész szívesen főzőcskézik, s mivel gyűlöl ételt kidobni, ezért gyakran a hűtőjéből a lejárat közeli termékekből szokott rögtönözni. – Nagy sajtrajongó vagyok, általában többfélét is tartok otthon. Mielőtt megkeményedne a szélük, jelezve, hogy hamarosan már nem fogyaszthatóak, gyorsan készítek belőlük egy többsajtos tésztát vagy egy négysajtos pizzát – árulta el a versenytáncos.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.