Aktuális

Melyik a jobb? Egyszerre megenni az egész tábla csokit vagy elosztani időben?

Bors

2015. november 8. vasárnap 11:30

Aki úgy gondolja, hogy belefér az étrendjébe hetente egy tábla csokoládé, az bizony komoly dilemma elé kerülhet, mikor kibontja az édességet: egyszerre egye meg, vagy ossza el időben, hogy minden napra jusson neki egy kis falat?

Aki felfalja az egész táblával egyszerre, azt utána bűntudat gyötörheti, rosszul lehet vagy megbánhatja, hogy nem hagyott későbbre is. Aki viszont elosztja, az egyszerre csak nagyon keveset ehet, és folyamatos hiányérzet gyötri majd. De akkor mit tegyünk?

Amanda Salis, a Sydney Egyetem elhízás kutatója szerint súlygyarapodás szempontjából sokkal rosszabb az, ha minden nap egy kicsit eszünk, mintha egyszerre ennénk meg az egészet.

Magyarázata szerint ez annak köszönhető, hogy mikor egyszerre többet eszik valaki, akkor a szervezete hőtermelésbe kezd, ami felgyorsítja az anyagcserét, így valamivel több kalóriát éget el. Így ha valaki egyszerre eszi meg az egész tábla csokit, akkor a teste valamivel nagyobb védelmet nyújt a súlygyarapodás ellen, mintha kis adagokban majszolgatná el.

Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a kevesebb kalóriával kell megküzdenie a testnek, a bevitt mennyiséget így is - úgy is felszívja a szervezet – mondta Tim Crowe, a Deakin Egyetem táplálkozási szakértője. Sajnos nem lehet vékonyra enni magunkat, csak azért, mert több hőt termel a szervezet a nagyobb mennyiség elfogyasztása után.

Aki csak ritkán enged a kísértésnek, hogy egy ültő helyében felfaljon egy nagyobb adag édességet, az nem jut kárhozatra. Aki azonban gyakran teszi ezt, és mellé még nem is sportol rendszeresen, az számoljon a súlygyarapodással. 

További cikkek

Politika

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Hidegfont

Kamera rögzítette: Brutális, amit a viharos szél okozott a Balatonnál

Ez is érdekelhet