A bodza fehér, illatos virága önmagában is szemet gyönyörködtető, a belőle készült finomságok viszont az egész családot megörvendeztetik.
A legtöbben leragadnak a szörpkészítésnél, pedig ez a kis virág számos dologra felhasználható. A nyár- időben hűsítőként fogyasztott szörphöz remekül passzol például a habkönnyű bodzás muffin, gofri vagy az ellenállhatatlan bodzás parfé.
A konyhai trükkökről Schaff Gyöngyi deszki háziasszonyt kérdeztük, aki gyűjti a bodzát, és párja édesanyjától tanulta a fortélyokat.
– Rengeteg bodzabokor nő vadon, könnyű őket felismerni a hatalmas fehér virágokról, akár az út mellett is sokat látni.
A bodzaernyőket lecsípem, metszőolló sem kell hozzá, otthon pedig erről is leszedegetem a virágokat. Sok helyen olvastam, hogy megmossák, mielőtt felhasználják, de én úgy tanultam a párom édesanyjától, hogy nem szabad, mert a virágporban vannak az ízanyagok – osztja meg tapasztalatait Schaff Gyöngyi, aki ötéves kislányát, Reginát is tanította már a szörpkészítésre. Arra érdemes figyelni, hogy ne azt szedjük le, ami közvetlenül az út mellett nő, hiszen azokon megtapadhat a por és a szennyeződés, érdemes egy kicsit beljebb sétálni.
Gyöngyi szerint a bodzaszörpkészítés a világ egyik legegyszerűbb dolga.
– Öt liter szörphöz 20 bodzaernyőnyi virágot használok fel, de minél több, annál jobb. Fontos, hogy minél kevesebb zöld rész kerüljön a keverékbe. Ehhez jön még három citrom, az egyik felét belekarikázom, a másik felének pedig a levét nyomom bele. De akár narancsot vagy zöld citromot is lehet bele tenni. Amikor beleteszem az ötliteres befőttesüvegbe a hozzávalókat, egy tányérral lefedem, 3-4 napig állni hagyom. Amikor ez az idő letelik, átszűröm, és felfőzöm cukorral. Egy literhez fél kiló cukrot szoktam hozzátenni, és ezután forrón kell üvegbe tölteni. Fogyasztás előtt pedig akár eperrel, málnával, mentával is ízesíthetjük – meséli Gyöngyi.
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!