A meleg idő egyenlő a fagyival és a jégkrémmel. Ezeket az édességeket otthon is elkészíthetjük. Ehhez ad tanácsokat Herczeg Gabriella, a flac-cat háziasszonya.
Nektarinfagyi csilivel, csokival
Hozzávalók: 65 dkg nektarin (tisztítva 45 dkg), 10 dkg jó minőségű étcsoki (85%-os), 10 dkg nádcukor, 2 dl víz, 1 cső csili, tölcsérek
Elkészítés: A vizet felforralom a cukorral, és addig kavargatom, amíg az feloldódik benne. Lehúzom a tűzről, beletördelem a csokit, és addig kavargatom, amíg az is felolvad benne. A csilit kettévágom, a magjait, ereit kivágom, felaprítom, majd mozsárban 1 teáskanál nádcukorral szétmorzsolom. A sziruphoz adom. A nektarint meghámozom, kimagozom, feldarabolom, simára turmixolom. Hozzáadom a már kihűlt szirupot, összeturmixolom, majd a masszát hűtőben kihűtöm. Fagylaltgépben kifagyasztom, tölcsérbe adagolom.
Vaníliás jégkrém házilag
Hozzávalók: 5 jégkrém, 2 dl habtejszín, 2 ek. vaníliás cukor (házi vagy Bourbon), (nád)porcukor ízlés szerint (ha szükséges), választható: csoki a bevonáshoz
Elkészítés: A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verem. Ha még szükséges, adok hozzá cukrot, és azzal is elkeverem. A habot a jégkrémformába kanalazom, ha az alját időnként az asztalhoz csapdossuk, akkor szépen lesüllyed majd a hab, és könnyű lesz viszonylag hézagmentesen megtölteni. Annyi habot teszünk a formába, hogy teljesen tele legyen, elsimítjuk a tetejét, és utána beleillesztjük a nyelét. (Azért meg kell jegyeznem, hogy az 5 darab az én formáim méretével mérve jött ki 2 dl tejszínből.) Fagyasztóba kerül, és 6-8 óra múlva ehető. Ha fogyasztás előtt meleg vízbe mártjuk, vagy néhány percig hagyjuk kiengedni, könnyen kiszedhető lesz a formákból. Ha pedig van igény egy kis extrára, akkor olvasztott csokiba márthatjuk még fagyosan. A csoki azonnal rádermed, szóval ezután be is lehet csomagolni, mondjuk celofánba, és mehet vissza a fagyasztóba.
További recepteket olvashat a Bors keddi számában megjelenő Gasztro magazinban.