A szőlőt és a bort ünneplik holnaptól vasárnap estig Tokajban a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokon. A látogatókat szüreti felvonulással, főzőversennyel, koncertekkel s persze kitűnő borokkal várják.
Immáron nyolcvan éve, 1932 óta hagyományosan október első hét végéjén tartják Tokajban a szüreti napokat. A holnap kezdődő program során ráadásul kettős jubileumot ünnepelnek a helyiek és vendégeik: tíz éve kapott világörökségi címet a Tokaj-Hegyalja borvidék.
A fesztivál, illetve a Tokaji Borászok Asztaltársasága a kétszáz éve született Haraszthy Ágoston szőlész-borász előtt is tiszteleg, akinek komoly érdemei voltak a magyar–amerikai szakmai kapcsolatok kialakításában.
A civil szervezet és a település célja, hogy megőrizzék és gyarapítsák a helyi bor-és szőlőkultúrát, s még vonzóbbá tegyék a várost a hegy levének kedvelői körében. Nos, az odalátogatóknak minden bizonnyal nem is lesz okuk panaszra: a szőlő- és borünnepre érkező vendégek amellett, hogy csodálatos környezetben tölthetnek egy hét végét, kitűnő borokkal, ételkülönlegességekkel és színvonalas programokkal kényeztethetik magukat.
Utóbbiak között lesz táncház, bográcsgulyásfőző-verseny, házi focibajnokság, vásári komédia, szüreti felvonulás, zenei és színházi előadások, kirakodóvásár, egyszóval mindaz, ami garantálja, hogy egy tartalmas, vidám hétvégét tölthessenek el a vidéken.
Készül a polgármesterek itala
A szüreti napok egyik fontos eleme, hogy ekkor adják össze a gazdák a Polgármesterek Borának alapanyagát, mely településenként mintegy két mázsa szőlőt, valamint húsz kiló aszúszemet jelent. A Tokaj Kereskedőház ebből készíti a kereskedelemben nem forgalmazott, kizárólag reprezentatív célokat szolgáló borokat.