Egészségre káros élelmiszerekkel tömjük magunkat, állítja Vinkó József, a Magyar Konyha című lap főszerkesztője. Szerinte a boltok kínálatának legalább a negyede szervetlen eredetű. Vegyész szakértőnk úgy véli, még rosszabb a helyzet.
Hónapokig elálló tej, vegyileg előállított margarin, nyesedékből, szójából és tartósítószerekből készült gyorsfagyasztott húsok, levesporok és még sorolhatnánk. Bár ezek az élelmiszerek a fogyasztók kényelmét szolgálják, hosszú távon árthatnak.
Rengeteg műkaja
A vegyész szakértő szerint még súlyosabb a helyzet. – A folyékony telítetlen zsírsavakat kémiai úton teszik szilárddá, hogy a margarin kenhetővé váljon. Ehhez többnyire nikkelt használnak, ami nagyobb mennyiségben mérgezéshez, bőrkiütéshez, gyulladáshoz vezet – mondja Matics Tamás.
A szakember úgy véli, a több hétig elálló tej sterilizált étel, amiből hiányoznak a lényegét adó jó baktériumok. A zacskós levesek – amelyek nagyobb mennyiségű keményítőt és mesterséges ízanyagokat tartalmaznak – az immunrendszert gyengítik.
A szakember nem kevesebbet állít, mint hogy a megvásárolható élelmiszerek kilencven százaléka műkaja. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója azzal érvel, hogy európai uniós jogszabály alapján kerülnek a különféle adalékanyagok az adott mennyiségben az élelmiszerekbe.
– Bár több olyan tudományos cikk született, amely felveti a lehetőségét, hogy rákot, illetve különféle egészségügyi panaszokat okozhatnak egyes adalékanyagok, olyan helytálló bizonyíték nincs, ami indokolná, hogy levegyék ezeket az üzletek polcairól – magyarázza dr. Martos Éva.
Hozzáteszi: hat olyan színezéket használnak a gyártók, amelyek fogyasztását hat éven aluli gyerekeknek nem ajánlják, s ezt a termékek csomagolásán kötelező feltüntetni.
A főigazgató szerint táplálkozás-élettani szempontból az lenne az ideális, ha az emberek maguk sütnék a kenyeret, termesztenék a gyümölcsöt, de ez ma már sajnos lehetetlen.
– Az adalékokkal teli ételek allergizálók, gyulladás- és rákkeltők – állítja Béky László természetgyógyász. – Minél hosszabban eltartható egy élelmiszer, annál több kemikáliát tartalmaz.
Nincs pénz a vizsgálatra
Lapunk több készételgyártót is megkeresett a témában, ám csak egyetlen cégtől nyilatkoztak. Ahhoz azonban ők sem járultak hozzá, hogy a cég vagy a nyilatkozó nevét leírjuk.
– Van abban igazság, hogy egészségkárosító hatásuk lehet az előregyártott ételeknek. Arra azonban nem szeretnénk kitérni, milyen tünetekről lehet szó. Mi nem egyszerűen zacskós leveseket gyártunk, a technológiánk korszerű – szabadkozott a vidéki cég munkatársa.
– Egyes termékek fogyasztását nem ajánljuk – figyelmeztet dr. Dömölki Ferencné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársa –, ugyanis rendkívül magas a só- és nátrium-glutamát-tartalmuk, ami szív- és érrendszeri panaszokat okozhat. Ugyanakkor a termékeken korrekt módon feltüntetik az összetevőket, így mindenki eldöntheti, megveszi vagy sem.
Munkatársunk mást tapasztalt. Bolti tesztelésünk során számos zacskós levest, konzervet néztünk meg, több helyen pontatlanul vagy hiányosan voltak feltüntetve az összetevők. Dömölkiné kérdésünkre közölte: nem vizsgálják az ilyenfajta élelmiszereket.
– Pályázati pénzek híján nem tudjuk ellenőrizni esetleges egészségkárosító hatásaikat, nincs pénz a vizsgálandó termékek megvásárlására – adott megdöbbentő magyarázatot.
– Ha lennének tagjaink a fogyasztók közül, akik tagdíjat fizetnek, abból fedezhetnénk a bevizsgálandó anyagok megvásárlását. Tapasztalataim szerint azonban az emberek még nem mérték fel, mekkora a baj, így nem is áldoznak rá.