3D-s nyomtatási technológiával készítettek sajttortát

sajttorta
PUBLIKÁLÁS: 2023. március 23. 11:19

A tudósok most megmutatták, hogy „digitális főzési" technológiával sikeresen készíthetünk többrétegű süteményeket, amelyek számos előnnyel rendelkeznek egy hagyományosan készült süteményhez képest – olvasható az IFLScience oldalán.

A Columbia Egyetem és a Pace Egyetem gépészmérnökei egy speciális 3D nyomtató segítségével sajttortát készítettek hét kulcsfontosságú összetevőből: Graham-keksz, mogyoróvaj, Nutella, banánpüré, eperlekvár, cseresznyeöntet és cukormáz. Miután a rétegek egymásra kerültek, az elkészült nyers tortaszeletet lézerrel sütötték meg.

Bár a torta ehető lett és meglehetősen szépre sikeredett, azonban a tanulmányban nem számoltak be az ízéről. Mindazonáltal a kísérletek azt mutatták, hogy a 3D nyomtató képes sok összetevőből többrétegű tortát készíteni, és az egyes rétegek alapozására a Graham-keksz a legalkalmasabb.

A tanulmány elismeri, hogy ezzel a technikával előállított sütemény ultra-feldolgozott élelmiszernek számít, amiről kiderült, hogy rendkívül káros az egészségre. Ugyanakkor a tudósok azzal érvelnek, hogy ezzel az eljárással készült ételeknek magasabb lehet a tápértéke, mint a hagyományos feldolgozott ételeknek, és a 3D nyomtatás ráadásul sokkal fenntarthatóbb, környezetbarátabb, és a élelmiszerpazarlást is csökkenthetné.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Oksana Mizina)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.