Guiness-rekord kísérlet: Hatalmas és ínycsiklandó mexikói amaránt készül

Mexikóváros
PUBLIKÁLÁS: 2023. február 13. 15:03

A Mexikóváros munkások lakta negyedében, Xochimilcoban található Santiago Tulyehualco kerülete az amaránttermesztésről, és a növény magvaiból készült édességéről, a mexikói amarántról híres.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael
Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Juancho Torres
Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Naoki Haranaka
Forrás: AFP/Rizwan Tabassum
Forrás: NurPhoto via AFP/Gerardo Vieyra/NurPhoto/Gerardo Vieyra
Forrás: NurPhoto via AFP/Gerardo Vieyra/NurPhoto/Gerardo Vieyra
Forrás: NurPhoto via AFP/Gerardo Vieyra/NurPhoto/Gerardo Vieyra
Forrás: MTI/Kátai Edit
Forrás: NurPhoto via AFP/Himanshu Sharma/NurPhoto/Himanshu Sharma

A környék lakói éppen egy Guiness-rekord megdöntésére készülnek a kerületben megrendezett amaránt kiállításon és vásáron: az ország legnagyobb mexikói amarántját tervezik létrehozni. Az AFP fotóján a már elkészült darabok hosszú sora látható a kiállítótérben, ahol vásárolni is lehet az csodanövényből készült különféle finomságokból.

Más, amarántból készült édességeket is árulnak a kiállításon és vásáron Forrás: Gerardo Vieyra/NurPhoto/AFP

A mexikói amaránt egyik legnépszerűbb fajtája az Alegria nevezetű, amely kifejezetten erre a kerületre jellemző. Amarántmagokból és mézből vagy cukorból készül, és mogyorófélék, aszalt áfonya vagy más gyümölcsök is kerülhetnek bele.

Az amaránt virága Forrás: NurPhoto/Gerardo Vieyra/AFP

A mexikóvárosi Santiago Tulyehualco az amaránt hazája, a Mexico News daily 2020-ban megjelent cikke szerint nagyjából 200 ember foglalkozik a termesztésével.

Amaránt virágok Forrás: NurPhoto/Gerardo Vieyra/AFP

Az amaránt egyike azon kevés növényfajoknak, amelyek levelei és magjai egyaránt fogyaszthatók. Pirított magvait szuperélelmiszerként értékesítik magas fehérje, rost, antioxidáns, kalcium és számos egyéb ásványi anyag tartalma miatt. Magyarországon is vásárolhatunk belőle a bioboltokban és az élelmiszerboltok reformélelmiszer részlegein.

Az amaránt mantecada (sweet bread), egy újabb ínycsiklandó édesség Forrás: Gerardo Vieyra/NurPhoto/AFP

A növényt már a maják is ismerték és termesztették úgy 8-10 ezer évvel ezelőtt. A kukoricával és a babbal együtt az őslakosok táplálkozásának fontos része volt, emellett isteni növénynek is tekintették és fontos szerepe volt a vallási szertartásokban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.