Ma van a főtt, sült és lyukas kelt tészta, vagyis a bagel napja! Együnk egyet az egészségére

szendvics
PUBLIKÁLÁS: 2022. január 15. 14:02
A bagel egyike a legkedveltebb pékáruknak a nyugati világban, különösen az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban. Népszerűségét jól mutatja, hogy egy évben több napon is ünnepelhetjük eme különleges, főtt, majd sült kelt tésztát.

A nemzeti bagel napot Amerikában január 15-én tartják. Más források ezt a napot február 9-re teszik. Ez utóbbi a nemzeti bagel és füstölt lazac nap! A tipikusan krémsajttal, hagymával és füstölt lazaccal készült bagel igen kedvelt változata ennek az édeskés tésztájú, de édes és sós feltéttel is remekül elkészíthető, középen lyukas szendvicsnek.

Briós Budapest: diós-kecskesajtos bagel Forrás: Schmidt Judit / Travelo.hu

A február 9-i időpontról még annyit érdemes tudni, hogy eredetileg tényleg ez volt a nemzeti bagel nap dátuma, de mivel aznapra esik a nemzeti pizza nap is, ezért 2014-ben Thomas Breads kezdeményezésére január 15-re helyezték át az ünnepet. Így nem kell konkurálnia a két, bár formájában hasonló, de mégis eltérő ételnek a fogyasztók, vásárlók figyelméért. Természetesen, aki szeretné, az megünnepelheti mindkét napot.

Sőt, jövőre akár december 11-én is benevezhetünk egy finom bagelre, mert ekkor tartják a National Have a Bagel Day-t, vagyis az Egyél egy bagelt napot. Ebből is látszik, hogy ez a kenyéfajta, ami egy zsemle és egy lyukas amerikai fánt szerelemgyerekének látszik, sokkal többet jelent a rajongóknak, mint egy reggeli kávéhoz bedobott péksütemény.

Honnan származik a bagel?

A középen lyukas bagel egy 1800-as évekbeli lengyel-zsidó bevándorlási hullámmal jutott el Amerikába, és beépült a New York-i pékségek alapkínálatába. Sőt, az 1900-as évek elején még egy szakszervezet, az úgynevezett Bagel Bakers Local 338 is létrejött, mely sok apró bagel sütödét képviselt Alsó Manhattan-ben. A szervezet 1960-ig állt fenn, egészen addig, míg a kézzel dolgozó pékeket fel nem váltották a gépesített sütödék. 1915-ben már csak 36 sütödét számoltak össze a városban – írtuk egy korábbi cikkükben.

Miért bagelnek hívjuk?

A bagel elnevezés a jiddis „beygl" szóból származik, amely gyűrűt vagy lyukat jelent. Végül is érthető, hiszen a közepe lyukas, s ez adja az egyik különlegességét. Az első ismert írásos emlékek a bagelről a lengyelországi Krakkóban jelentek meg. Ezekben arról lehet olvasni, hogy szülést követően nem sokkal az újdonsült nőket bagellel kell megkínálni. Van is ebben igazság, hiszen a vajúdás, szülés igen komoly fizikai igénybe vételt jelent, s az édesanyákra ráfér ilyenkor egy laktató, tápláló étel, mint amilyen a bagel. Elvégre, bár aprónak tűnhet, maga a tésztája, s a tölteléke révén is, igen kiadós adag már darab is.

Milyen a jó bagel?

A bagel érdekessége, hogy a kelt tésztát, amiből készült, a kelesztést, gyúrást, formázást követően előbb kifőzik, majd csak ezt követően kerül a sütőbe, hogy aranybarnára süljön. A tésztája ettől lesz rugalmasabb, tömörebb, mintha ha csak sütve lett volna. A tetejét tetszés szerint üresen hagyhatjuk, de különféle magvakkal, például szezámmaggal is megszórhatjuk.

Budapest Bagel: Brie sajtos-áfonya mártásos változat Forrás: Schmidt Judit / Travelo.hu

Kettévágva egyaránt kerülhet bele édes töltelék, például lekvár, mogyorókrém, de sósan is megannyi módon ízesíthető. A már említett krémsajt, füstölt lazac kombó mellett avokádó, sonka, pástétomok, vajkrémek, és olyan friss zöldségek, mint az uborka, a retek, a rukkola vagy éppen csírák illenek bele. Íme egy otthon is elkészíthető recept a Mindmegette oldaláról.

A bagel járt már az űrben is!

Mekkora volt az eddigi legnagyobb bagel? 2018-ban készült el New Yorkban az a hatalmas bagel, ami valamivel több mint 96,62 kilogramot nyomott, ezzel pedig elnyerte a legnagyobb füstölt lazacos bagel szendvics címet a Guinness Rekordok Könyvében. A szendvics 30 kiló füstölt lazacot és 40 kiló krémsajtot tartalmazott.

Ez nem 70 kilós, de benne van minden amitől bagel a bagel Forrás: Shutterstock.com / Lesya Dolyuk

Hogy kerül a bagel a világűrbe? 2008-ban Greg Chamitoff űrhajós tette híressé az Original Fairmount Bagel Bakery-t azzal, hogy másfél tucat bageljét magával vitte az űrsiklón, amikor az űrállomásra tartott. De a lenti kép és videó szerint a sütöde bageljei maguktól is repülnek, nem csak űrsiklóval

Készíthető-e gluténmentes bagel? Gluténmentes lisztből, illetve lisztkeverékből akár otthon is elkészíthetjük, valamint egyes, speciális táplálkozási igényeket is kielégítő pékségekben készen is megvásárolhatjuk. Arra azonban készüljünk fel, hogy a glutén hiánya miatt a hagyományos kelt tésztákra jellemző állagtól eltérő lesz a végeredmény.

Miért lyukas a bagel? Ennek állítólag több oka van, egyrészt így gyorsabban megsül, valamint könnyebben árusítható, mivel egy rúdra akasztva kisebb helyet foglalnak el és látványosak is.

A képen látható bagel éppen egy török változat, de a forma lényege ugyanaz, a könnyebb tárolás Forrás: Shutterstock.com / Hasan Hulki Muradi

Miben különböznek az egyes bagelek? A montreali stílusú bagel kisebb, édesebb és sűrűbb, mint a New York-i (vagy brooklyni) stílusú bagel, és nagyobb benne a lyuk. Malátát tartalmaz, de cukrot vagy sót nem (a New York-i stílustól eltérően), mézzel édesített vízben főzik meg, mielőtt fatüzelésű kemencében megsütik.

Ennyi tudással felvértezve már nincs is más hátra, mint keresni egy jó bagelezőt, vagy rászánni az időt otthon és a fentri recept szerint megpróbálkozni a bagel elkészítésével. Akár gyönyörűre sikerül akár egy kicsit huplisra, osszátok meg velünk Facebook-kommentben.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.