Ma már talán senkinek sem kell bizonyítani, hogy az étrendünk kapcsolatban van a szűkebb és tágabb környezetünk, így a bolygónk állapotával is. Éppen ezért nagy divatja van a különféle növényi alapú étrendeknek, azon belül is a teljes értékű növényi étrendnek. Dietetikus kolléganőnk az alábbiakban arról ír, hogy miben más ez, mint a vegán vagy a vegetáriánus étrend, és mit érdemes belőle beépíteni a mindennapi étkezéseinkbe.
A teljes értékű növényi étrend gyakorlatára konkrét, mindenhol elfogadott szakmai definíció még nem született, emiatt többféleképpen is jellemezhető. Az angol szakirodalomban, illetve angol cikkekben a whole food plant-based dietként olvashatunk róla. A TÉNÉ, ami a teljes értékű növényi étrend gyakran elhangzó rövidítése, lényegében a vegán étrendhez nagyon hasonló, ám attól mégis elkülönülő étrendi irányzat.
Az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárása mellett hangsúlyozza a minél kevésbé feldolgozott táplálékok fogyasztását. Így számos olyan alapanyag is kiesik, amelyek a normál, vegyes, kiegyensúlyozott étrend részei, például a finomított liszt, az asztali cukor, de még a növényi olajok sem fogyaszthatók ebben az irányzatban.
Utóbbi elég nagy érvágást jelent, és megdöbbentő, hiszen a hidegen sajtolt (extra szűz) növényi olajok voltaképpen nem esnek át különösen nagy mértékű feldolgozáson, mivel mechanikus préselés eredményeként kerülnek végül palackozásra. A szűz és a finomított olajok esetében persze már más a helyzet, mivel ott már kémiai eljárás is előfordulhat.
A TÉNÉ esetében a hangsúly a babon, az egyéb hüvelyeseken, a teljes őrlésű gabonán és a dióféléken, olajos magvakon van. A növényi eredetű húsalternatívákat a feldolgozott jellegük miatt kerüli, bár a tofu még talán belefér ebbe a szemléletbe. Ami még nem maradhat ki, az a gyümölcsök és zöldségek sora, ezek főleg frissen, nyersen, de akár fagyasztva is. A cél a minél kisebb élelmiszeripari feldolgozottság, minél kevesebb adalékanyag, így például néhány konzerv azért még belefér a választékba.
Általánosságban elmondható, hogy a növényi alapú étrendek (ami lényegében egy gyűjtőfogalom) követői esetében számos betegség kockázata csökken, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, egyes rákos megbetegedéseket és a 2-es típusú cukorbetegséget. Ez már alapból jól hangzik, ha arra gondolunk, hogy szeretnénk hosszú, egészségben eltöltött életet élni (a kettő együtt igazán értékes).
A húsok csökkentett mértékű fogyasztásának, a feldolgozott élelmiszerek kerülésének, és a több élelmirostnak köszönhetően a teljes értékű növényi étrend emellett még hatásos lehet a testsúly csökkentésében is. Bár alapvetően ez nem erre szolgál, vagyis nem egy újabb fogyókúrás módszerről van szó. Eleve nem célszerű kúraszerűen gondolkodni a testsúlyunkkal kapcsolatban.
Az egyéni előnyök mellett igen vonzó az a tudat, hogy a növényi alapú étrenddel a bolygónak is jót teszünk a kevesebb állati és feldolgozott élelmiszer, termék fogyasztásával.
Azt azért hozzá kell tennem, hogy ha a kutatási adatokat szemlélnénk, elég nehéz elkülöníteni a teljes értékű, ill. a „hagyományos" növényi étrendek egészségügyi előnyeit magától az életmódtól, ami az ezen étrendeket követőket jellemzi. Azok az emberek ugyanis, akik növényi alapú étrendet követnek, hajlamosabbak az egészségtudatosságra és az „egészségesebb" életmódra: kevésbé valószínű, hogy dohányoznak, fizikailag aktívabbak és az alkoholfogyasztásuk is mérsékeltebb, mint azoké, akikhez többnyire hasonlítják őket. Ezért a növényi alapú étrend(ek) követői körében megfigyelt pozitív változások közül néhány az étrenden túlmutató egészségügyi viselkedésnek, magatartásnak is tulajdonítható.
Attól még, hogy zömmel növényi eredetű, nem feldolgozott alapanyagokat fogyasztunk, nem következik egyből, hogy rögtön egészségesebbek is leszünk, vagy jót teszünk a Földdel. Sokat számít az is, hogy honnan származnak az étrendünk alkotó elemei, milyen hosszú utat tettek meg, amíg a tányérunkra kerültek, illetve az is, hogy mi hogyan készítjük el ezeket.
Ha nagyon ragaszkodunk ahhoz, hogy semmilyen feldolgozott élelmiszer ne kerüljön a tányérunkra, és minimálisra csökkentsük az állati eredetű táplálékok fogyasztását is, akkor könnyen áteshetünk a ló túloldalára. Elveszik az evés, étkezés öröme,és ismételten csak a keretek rabjai leszünk. Ez pedig könnyen frusztrációhoz, szorongáshoz, elégedetlenséghez vezethet, így amit nyertünk az értékes növényi összetevőkkel, azt elveszítjük a folyamatos görcsölésen.
A fehérjefogyasztást már azért sokkal könnyebb megoldani a növényi összetevőkből, ezért nem feltétlenül alakul ki fehérjehiány a TÉNÉ követői között, mivel azért fogyaszthatnak húst és egyéb, feldolgozatlan állati terméket is a számos növényi fehérjeforrás mellett. A B12-vitamin hiányának kockázata akkor merülhet fel, ha valaki inkább már a szinte teljesen vegán étrendet kezdi kialakítani. Ez esetben a külső pótlás szükségessége is felmerülhet.
Érdemes úgy felfogni ezt a fajta étrendet is, mint egyfajta törekvést. Leginkább a flexitariánus étrenddel hozhatnánk párhuzamba, ami szintén nem a kőbe vésett szabályokról szól. Sokkal inkább egyfajta gondolkodásmódról, ahol amellett, hogy finomakat eszünk, és a testünk, lelkünk is jóllakik, gondolunk a holnapra és a szűkebb, tágabb környezetünkre is.
Ha időnként akadnak kilengéseink, akkor ne ekézzük magunkat, hanem fogadjuk el, mi is emberek vagyunk, néha eszünk olyat is, ami talán kevésbé illik bele abba a koncepcióba, amit elképzeltünk! Másnap és a következő időszakban majd másként cselekszünk.
♥ Gyűjtsük a jó recepteket, ötleteket! Ma már bőséggel található mindenféle jópofa növényi alapú recept, szakácskönyv, blog, vlog, így biztosan nem kell egyhangú, ízetlen ételeket ennünk.
♥ Válasszunk helyi alapanyagokat! A szezonalitás és a helyben termesztett alapanyagok is fontos szempont a növényi alapú étkezésnél, ezért nem chia magon, kesudión és avokádón és egyéb, távoli helyekről származó alapanyagokon kell gondolkodnunk. Néha persze belefér, de ne ezeken legyen a hangsúly!
♥ Minőség a mennyiség felett! A TÉNÉ talán erre is megtanít. Nem kell vegánnak lenni, hanem például húsból, tejtermékből is a jobb minőséget kell választani a túlzott mennyiségek helyett.
♥ Tervezzünk előre! Akkor tudjuk leginkább megoldani a (zömmel) növényi alapú étkezést, ha előre megtervezzük, mit mikor vásárolunk és készítünk el. Ez kezdetben talán macerás lehet, de ha megtaláltuk a közeli, vagy jól megközelíthető beszerzési forrásokat, akár online is, akkor már könnyebb lesz fenntartani ezt a rendszert.
♥ Nem csak az étkezésről szól! Azt is fontos megjegyezni, hogy a növényi alapú, és azáltal fenntartható táplálkozás több, mint pusztán az állati eredetű és a feldolgozott termékek csökkentése, hanem elérendő cél az élelmiszerpazarlás csökkentése, a több helyi és szezonális élelmiszer fogyasztása és a fenntarthatóbb csomagolás kiválasztása is.
Cikkem elkészítésében segítségemre volt: az MDOSZ, eufic.org