Az olívaolaj szuperereje határtalan, de néhány dolgot tudni kell róla

olívaolaj
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 12. 06:30
Akár süteményt készítünk, akár húst sütünk vele, esetleg pirítósra csepegtetjük azt, a jó minőségű olívaolaj konyhánk sokoldalú, ízletes és egészséges összetevője. Persze ehhez jó, ha tudjuk, mikor, melyik típusát érdemes használni. Hogy az extra szűz olívaolaj még inkább a mindennapi étkezés része lehessen, összegyűjtöttünk pár ötletet és alapfogalmat, amikkel talán már senki nem veszhet el a boltok polcain sorakozó olívaolajok tengerében.

A sötétzöld vagy arany árnyalatú, vajas és borsos, néha enyhén csípős olívaolaj egy olyan étolaj, amit a friss olajbogyók átpréselésével készítenek. A világ olívaolaj-készletének nagy részét Olaszország, Görögország és Spanyolország termeli, ami nem meglepő, hiszen ezekben az országokban évszázadok óta az egyik legfontosabb alapanyag.

Egy borozgatós estén több minőségi olívaolajat is megkóstolhatunk Forrás: Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com

Az elmúlt 10-20 évben szinte félévente változott a trend, ami az olajok, zsírok és vajak egészségügyi hatását illeti. Míg az egyik pillanatban az orvosok az állati eredetű zsírról áradoztak, addig a másikban a magazinok elátkozták azt. A kókuszzsír is megjárta a poklok poklát, a végén már senki nem tudta eldönteni, hogy egészséges vagy sem.

Az olívaolajról azonban nem reppentek még fel ilyen hírek sem a bulvárlapokban, sem a gasztro-influenszereknél, akik bizony nagy erővel befolyásolják, hogy mit gondoljunk és főleg mit együnk. Az olívaolajról egyszer megállapították, hogy az egyik legegészségesebb étolaj, és azóta ez a tény rendíthetetlen.

Magas a telítetlen zsírsav-tartalma, így csökkenti a koleszterinszintet, illetve omega-9 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek csökkentik a vérnyomást és javítják a szívműködést.

Szűz vagy light – nem mindegy, mit veszünk le a polcról

De attól, hogy az olívaolaj egészséges, még nem mindegy, melyiket tesszük a kosarunkba. Ha a rendelkezésre álló legjobb minőségű (és így általában a drágább) olívaolajat keressük, akkor az extra szűz megjelölésűt kell levadásznunk. Ezt az olajat a friss olajbogyó őrlésével és préselésével nyerik ki. Az elkészítéshez nem használnak semmilyen vegyszert vagy melegítést.

Bár drágább, válasszuk a legjobb minőséget, ha különleges alkalmakra keresünk olívaolajat Forrás: lunamarina / Shutterstock.com

Az extra szűz olívaolaj általában sötétebb színű, mint a gyengébb minőségű olajok, valahol az aranysárga és a sötétzöld között van. Az íze kifejezetten olívabogyó ízű, és a legmagasabb minőségű olajokban még egy kis fűszeresség is érezhető – vagyis az a kis kellemes csípősség, amit a nyelvünk hegyén és két oldalán érzünk kóstoláskor. Ez tényleg olyan olaj, amit egy jó fajta kenyérrel, előételként, mártogatáshoz tálalunk a legkedvesebb barátainknak.

Nagyon nem mindegy, milyen ételhez, melyiket vesszük le a polcról Forrás: Michael D Edwards / Shutterstock.com

Természetesen ilyenkor - összehasonlításként - kínálhatunk még szűz olívaolajat is, mivel ez a második legmagasabb minőségű olívaolaj. Körülbelül egy lépéssel van lemaradva az extra szűztől minőségében és árban. Ugyanúgy állítják elő, mint az extra szűz olívaolajat; az íze finom, de minimális hibák már előfordulhatnak.

A fokhagymás olívaolajnál vagy az olajban eltett fokhagymánál nincs jobb Forrás: Piccia Neri / Shutterstock.com

A hármasfogat utolsó tagja a light vagy könnyű olívaolaj, ami a neve ellenére nem azt jelenti, hogy ennek a fajtának kevesebb lenne a kalóriája vagy alacsonyabb a zsírtartalma. A megnevezés a palackon az olaj világosabb színére és semleges ízére utal. A könnyű olívaolaj már egy finomított olaj, amit a szűz olaj első préselése után hő felhasználásával állítanak elő. A világos zöld helyett aranysárga árnyalatú lesz, hosszabb ideig eltartható polcon, és magasabb a füstpontja, mint a többi olívaolajnak, ugyanakkor kevesebb tápanyag van benne, és mártogatni például már nem kínálnánk.

Tippek a különböző felhasználáshoz

  • Keverjünk össze 3 rész olívaolajat 1 rész balzsamecettel a tökéletes salátaöntethez.
  • Ha eddig még nem kevertünk gofri tésztába olívaolajat, akkor mindenképpen próbáljuk ki.
  • Grillezés előtt egyenesen kenjük a húsokra, így robusztusabb, gazdagabb ízt kapunk.
  • Sokan elképzelni sem tudják, hogy a jó minőségű olívaolaj milyen finom tud lenni, ha rácsepegtetjük friss, kockára vágott gyümölcsökre.
  • Ha serpenyőben kevés olajon megsütöttük a zöldségeket, például a fűszeres cukkinit vagy a padlizsánt, tálalás előtt locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg morzsolt fetasajttal és apróra vágott friss petrezselyemmel – máris kész egy isteni vacsora.
A sült vagy grillezett zöldségek isszák a jó fajta olívaolajat Forrás: Lapina Maria / Shutterstock.com
  • Használjunk olívaolajat a sült zöldségek és aromás fűszernövények eltevéséhez. Ha a meleg zöldségekre öntjük (pl. sült koktélparadicsom vagy fűszeres padlizsánkockák) akkor már el is indul a tartósítás. Ha viszont fokhagymagerezdekre, chilipaprikára vagy friss fűszernövényekre öntünk olívaolajat, előtte melegítsük fel egy lábosban (de ne forraljuk!), és úgy öntsük rá a nyers ízesítőkre. Ha nem így teszünk, a fűszerolajunk nem lesz olyan intenzív és egy idő után avasodni kezd.
A caprese saláta kicsit dúsabb változata Forrás: Marian Weyo / Shutterstock.com
  • Mindezek mellett ne felejtsük el néha elkészíteni minden idők legegyszerűbb előételeit, a fokhagymával bedörzsölt pirított baguette-szeleteket – amiket lelocsolunk egy kis extra szűz olívaolajjal –, illetve a paradicsom-mozzarella caprese-t, ahol a bivaly mozzarella és az olívaolaj kelnek szerelemre.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.