Hűtő kisokos – dietetikus segít, hogy mit, hol tároljunk benne

dietetikus
PUBLIKÁLÁS: 2020. január 13. 10:02
Hol vannak már azok a régi békeidők, amikor a jegesembert kellett várni, mert még nem minden háztartásban volt hűtőszekrény? Bár ma már a hűtő is lehet okos, magától még mindig nem tudja, hogy mit hova kell pakolni benne. 

A hűtés története az ókorig nyúlik vissza, hiszen az igény már akkor is megvolt arra, csak még kezdetlegesebb módszerekkel oldották meg, és a jeget, havat akár igen messziről kellett hozzá elszállítani. Az újkorban aztán már jóval több technikai lehetőség volt kéznél, és elkészülhettek a nagyobb kapacitású hűtőberendezések is, de ezek még ipari méretűek és igen nehezen üzemeltethetők voltak.

Forrás: Milan Ilic Photographer / Shutterstock

Aztán zanzásítva a következőket lehet elmondani a mai fridzsider történetéről: a még gőzzel működő hűtőszekrény megépítése az amerikai John Gorrie nevéhez fűződik a XIX. század közepén, bár már 1805-ben Oliver Evans, szintén amerikai mérnök megalkotta az első gőzzel működő hűtőgép terveit. Később aztán a technikai fejlődés eredményeként a kompresszoros elven működő hűtőszekrény terjedt el, amiben a hűtőközeg bizonyos gázok összepréselése révén jött létre.

A XX. század elején már kaphatók voltak a kisebb, háztartási méretű hűtőszekrények is. A freon feltalálása 1928-ban, Thomas Midgley-nek köszönhetően, kiváltotta a korábbi (mérgező és robbanásveszélyes) ammóniát is, tovább forradalmasítva a hűtőszekrények piacát. Aztán persze kiderült, hogy bár nem mérgező, és nem is robbanékony a freon, azért mégsem annyira jó választás, mivel a szabadba jutva hozzájárul az ózonréteg károsodásához, és az üvegházhatás fokozása révén a globális felmelegedéshez, így a használatát be is tiltották. A mai, korszerűbb hűtőszekrények azonban már jóval energiatakarékosabbak és környezetbarátabbak az elődeiknél.

Ma néhány hűtő már megoldja a bevásárlást is

Ugyanis ma már igen okosak ezek a gépek. A modernebb típusok a beépített számítógépes rendszer miatt akár azt is jelzik, ha valamelyik élelmiszer kifogyott. Az sem sci-fi már, hogy az okostelefonunkon keresztül a hűtő belső kameraképein kövessük nyomon annak aktuális tartalmát, ami bevásárláskor, éppen az üzlet polcai előtt állva igencsak jól jöhet.

Forrás: Andrey_Popov / Shutterstock

De a szükséges bevásárlólista összeállítását és a benne található élelmiszerek online megrendelését intézhetjük a hűtő ajtaján található érintőképernyő használatával is. Az pedig már szinte magától értetődő, hogy a beépített víz- és jégkocka-adagoló is alaptartozéka egy igazán okoshűtőnek.

Na, de mi kerüljön be, és mi nem?

A gyorsan romló termékeket (tej, tejtermék, tojás, hús, hal, fagyasztott termékek) a bevásárlás után hazaérkezve mielőbb tegyük a hűtőbe! Fontos, hogy mindent úgy pakoljunk be, hogy se a hűtőt, se a többi élelmiszert, ételt ne szennyezzék be: vagyis a saját, zárt csomagolásukban, esetleg műanyag- vagy üvegdobozokba csomagolva.

Nem kell azonban mindent betuszkolni a hűtőbe, így például a héjas hagyma, burgonya, édesburgonya, paradicsom, uborka, banán, barack, szilva, méz, olívaolaj jobb, ha a kamra vagy a konyha egyéb részein kap helyet.

Forrás: BravissimoS / Shutterstock

És mit, hova pakoljunk?

♦ A legfelső polcra tegyük a készételeket és a maradékokat, szigorúan lefedve, és ugyanúgy ide jöhetnek a kevésbé romlékony élelmiszerek, mivel ez a hűtő legmelegebb pontja.

♦ A középső polcon helyezzük el azokat az élelmiszereket, amiket nap mint nap fogyasztunk, lefedve, becsomagolva!

♦ A legalsó polcra kerül a nyers hús és a hal, alaposan becsomagolva, zárható dobozban, így még akkor sem szennyez be más (esetleg hőkezelésre nem kerülő) ételt, ha valahol kifolyna a húslé. Nem árt azért az óvatosság, mert ez a tanács kicsit más megfontolás alá esik, ha kiskedvenc (cica, kutya) is van a háztartásban, aki hamar rájön, hogy a hűtő rejti számára is a finomságokat, és gyorsan besurranó tolvajként egy óvatlan ajtónyitásunkra pont az alsó polcot éri el.

♦ A tojás is kerülhet az alsó polcra a saját dobozában. Nem kell megmosni sem, mert akkor megsértjük a héján lévő vékony védőréteget és utat engedünk a baktériumoknak, amelyek a héjon „tartózkodnak". A háztáji tojások esetében a nagyobb szennyeződéseket persze érdemes letisztogatni valamelyest, mielőtt a tartóba kerülnek, de mosni ezeket sem kell.

♦ Szintén alulra, a leghidegebb részre, kerüljenek a tejtermékek és más romlékony élelmiszerek!

♦ A hűtő alján található zöldségtartó rekesz még nevében is árulkodik arról, hogy ide kerülnek a zöldségek, egyes gyümölcsök, és megfelelően csomagolva akár a sajt is. A gyümölcsök azonban mehetnek legfelülre is akár.

♦ Az ajtóba kerülhetnek a dobozos öntetek, szószok, a vaj, alulra pedig a tej, gyümölcslé, és ha még fér, az egyéb italok. Az ideális hőmérséklet a hűtőszekrényben 0 és 5°C fok között van. A fagyasztóban pedig tartsuk -18°C alatt a hőfokot!

Forrás: Alexas_Fotos / Pixabay

Mire figyeljünk még?

♣ Folyamatosan kövessük figyelemmel a hűtőben tárolt élelmiszerek szavatossági/lejárati idejét, és előbbre pakoljuk azokat, amik hamarabb lejárnak, megromlanak!

♣ A maradék ételt használjuk fel minél hamarabb (2-3 nap tárolás még belefér), fogyasztás előtt alaposan átforralva!

♣ A hűtőbe ne tegyünk még forró ételt, ezt előbb hűtőfürdőben vagy szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni!

♣ A fagyasztóból kivett, még jeges húst a hűtőtérben olvasszuk ki, ne a konyhapulton! A fagyott zöldségek esetében azonban nem kell megvárni, hogy kiolvadjanak, rögtön nekiláthatunk a sütéshez, főzéshez.

♣ Rendszeresen takarítsuk és fertőtlenítsük ki a hűtőt! Ha valami kifolyt, ne hagyjuk beleszáradni, nem csak gusztustalan, de fertőzésforrás is lehet.

♣ Használjuk ki a hűtőnk teljes kapacitását erre a célra készült vagy akár házilag barkácsolt vagy újrahasznosított polcrendszerezőkkel, fiókelosztókkal, palacktartókkal! Így könnyebben átlátjuk a hűtő tartalmát, és egy nagyobb bevásárlás esetén sem kell aggódni a helyhiány vagy éppen a teljes káosz miatt.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.