Amfórában érlelt borokat is kóstolhat a hétvégi VinCE borfesztiválon

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2017. március 17. 12:30
Sok ezer évvel Grúziában még agyagedényekben érlelték a borokat. A módszert azóta egyre több bortermő ország használja, és egy ideje már nálunk is készül amfórákban érlelt nedű. Ezek közül is bárki kedvére kóstolgathat, ha a ma kezdődő VinCE Budapest Wine Showra kilátogat.

Amfórás borérlelés – újhullám vagy ősi módszer?

Mindkettő. Olyannyira ősi, hogy Grúziában régészeti leletek bizonyítják a borok anyagedényben történő érlelését 8000 évvel ezelőttről. A grúzok amfóráját, azaz a szőlő erjesztésére és érlelésre szolgáló edényét qvevrinek hívják, és szinte minden házban megtalálható volt a pincében vagy a földbe temetve. Mivel a qvevris érlelés elválaszthatatlan a grúz nép kultúrájától, 2013-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a grúz amforás érlelést – akik ezzel olyan exkluzív klubhoz csatlakoztak, mint Tokaj, a portugál Douro-völgy, vagy a bordeaux-i St Emilion, amelyeket szintén a borok miatt nyilvánítottak a Világörökség részévé.

Fotó: VinCE

Előnye, hogy a bort borízűnek érezzük

És hogy miért tették agyagedénybe a szőlőt a messzi grúz eleink? Mert a jelenleg divatos vegyszermentesebb, eredetibb, ősibb borkészítési trendekbe jól beleillik az amforás érlelés. A hordóval szemben ugyanis kevesebb ízanyag kerül az érlelés során a borba. Így jó alternatíva azoknak, akik természetes edényben szeretnék érlelni boraikat, de nem akarják, hogy túl fás legyen (a túl sokáig új fahordóban tartott bor jellegzetesen száraz a fából kioldott csersav miatt, a bor gyümölcsösségét pedig elnyomja a hordó pörköléséből származó fahéjas, vaníliás, csokoládés aromák együttese).

Terjed az agyagőrület

Az újra felfedezett ősi módszer egyre népszerűbb. Grúziában például hamarosan megnyílik az első Qvevri Akadémia. Az agyagos érlelés túljutott a grúz határokon is: Horvátországban, Szlovániában, Észak-Olaszországban, Ausztriában, sőt, állítólag az Egyesült Királyságban is érlelnek bort amfórában. Sok esetben az agyagedényben történő érlelés együtt jár az ún. narancsbor-készítéssel, aminek semmi köze a narancshoz, a kifejezést csak a bor színe miatt használják.

Fotó: VinCE

A fehérborhoz szedett fehér szőlőt ugyanis szinte irreálisan hosszú ideig macerálják (szó szerint piszkálják, nyúzzák, keverik, gyötrik) úgy, hogy a szőlő héja még benne van. Ettől aztán a bor színe narancsszínű lesz, illata és íze pedig komplex, vaskos – sokak szerint egyszerűen hibás. A narancsbor azonban nem feltétlen érlelődik amforában, és fordítva, az amforában érlelt bor nem feltétlen narancsbor.

Itthon is készül ilyen bor, sőt amfóra is!

A móri borász, Csetvei Krisztina Grúziát is megjárta, hogy első kézből szerezzen ismereteket az ősi módszerről, mielőtt belevágott saját projektjébe. „2013-ban kóstoltam életemben először grúz bort, egy 2011-es Saperavi vett le a lábamról. A címkét alaposabban elolvasgatva feltűnt, hogy Irakli (Eko) Glonti borász és Isabelle Legeron Master of Wine közös alkotása ez a bor. Ezért elkezdtem minden elérhető információt megszerezni Grúziáról és a grúz borokról" - fogalmazott Csetvei Krisztina, aki mivel nem talált elég anyagot a grúz borkészítési technológiáról, 2014-ben Grúziába ment egy bortúrára. Azt mondja, ekkor szeretett bele a qvevrikbe.

Csetvei Krisztina borász és Légli Attila keramikus Fotó: VinCE

"Később Légli Attila keresett meg, hogy próbáljam ki az ő amforáit. Először kisebb, 125 literes erjesztő- és érlelőamforákkal kezdtem a barátkozást, de az idei évben már nagyobb, 225 literes edényekkel is kísérletezem majd. A 2015-ös móri Ezerjó trilógia szépen bemutatja, milyen a tartályban, a tölgyfa hordóban és az amfórában erjesztett, érlelt ezerjó közötti különbség" - mondta Csetvei, miközben hozzátette, Móron a család Csetvei Pincéjében ezt a különbséget bárki megtapasztalhatja.

A hétvégén is kóstolhat amfórában érlelt borokat

Az idei VinCE Budapest Wine Show első napján, március 17-én főleg a borszakma képviselőinek kínálnak izgalmas mesterkurzusokat, ezek egyike lesz Darrel Joseph amerikai származású, Bécsben élő szakértő amfórás kóstolója, ahol az említett Csetvei Ezerjó mellett több amfórás grúz bort is kóstolhatnak a résztvevők. De lesz agyagedényben érlelt szicíliai bor, és egy amfórában érlelt horvát pezsgőt is szétosztanak majd a poharakba.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.