Már épül a borváros Szeged központjában, a Széchenyi téren, folyik a vidék legnagyobb borászati seregszemléje, a pénteken kezdődő XIX. Szegedi Borfesztivál előkészülete – írja az MTI.
Tíz napra a magyar borászok java Szegedre költözik, a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt mintegy másfélszáz termelő kínálja majd nemes nedűit . A gasztronómiai seregszemlén szinte valamennyi hazai borvidék képviselteti magát. A rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint a borértő szegedieknek a legtöbben Villányból és Balaton környékéről mutatják be remekeiket, de szép számmal jönnek kiállítok Egerből, Tokajból és az Alföldről is. A kóstoltató borászok között lesznek a határon túlról érkező termelők is: Arad-hegyalja , szerémségi italok és Szabadka borai mellett az első pálinka világkupa fődíját elnyert főzde gyümölcspárlatai is kóstolhatók majd.
Bár a csongrádi megyeszékhely nem szőlőhegyeiről híres, a fesztivál látogatói kóstolhatnak majd szegedi bort is, hiszen a Széchenyi téren lesz Újvári Mihály is, aki egyedüliként a város közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 72 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt.
A borfesztivállal egy időben nyitja meg kapuit a szomszédban a Gasztroudvar és a Kézművesek utcája. A Klauzál téren és a Kárász utcán félszáz hazai kereskedő kínál különféle finomságokat és kézműves termékeket, vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról.
A fesztiválhoz kapcsolódva hagyományosan borversenyt is rendeznek. Május 21-én húsztagú bíráló bizottság választja ki a legszebb fehér, vörös és desszert bort, a legtöbb pontot elérő bor pedig megkapja a Szeged Város Bora 2013 címet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.