Szépen tálalt bejgli

Így lesz tökéletes a karácsonyi bejgli, ezzel a trükkel biztosan nem fog megrepedni

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 17. 12:15
Az ünnepek elengedhetetlen része a hatalmas lakoma, amihez szorosan hozzátartozik a sütemények végeláthatatlan kínálata. Gondold csak végig, hogy hányszor hallod ilyenkor: „Csak meg ne repedjen a karácsonyi bejgli!” Bár sokan inkább a bolti változat mellett teszik le a voksukat, mindig akadnak olyanok, akik szembenéznek a hatalmas kihívással, hogy tökéletes bejglit süssenek.

A karácsonyi bejgli hazánkban közkedvelt édesség, ami Sziléziából indult el hódító útjára, majd az osztrákoknak köszönhetően nálunk is népszerűvé vált. A magyar konyha a finomságot a 19. században vette át, amit már akkor a háziasszonyok büszkeségeként emlegettek.

Karácsonyi bejgli tálalva
Eláruljuk, hogyan süthetsz tökéletes bejglit!
Fotó: Shutterstock 
  • Hazánkban szinte minden otthonban az ünnepi menü része a bejgli.
  • A finomság elkészítése még a gyakorlott háziasszonyoknak is nagy fejtörést okozhat.
  • Ha az alábbi lépésekre odafigyelsz, a bejgli teteje biztosan nem fog megrepedni.

Ezekre figyelj, hogy tökéletes legyen a karácsonyi bejglid

Az ünnepi asztalról pedig azóta sem maradhat el a kívül ropogós, belül puha bejgli diós, mákos vagy gesztenyés változata, melynek elkészítése nem kis kihívás elé állítja a háziasszonyokat. Ezért hoztunk 10 tippet, hogy biztosan tökéletes legyen a karácsonyi bejglid.

1. Ne hagyd megkelni

Amikor elkezded gyúrni a tésztát, nagyon gyorsan kell dolgoznod, mivel, ha lassan csinálod, elkezdődhet a kelés folyamata. Ha nagy adagot készítesz belőle, akkor a begyúrt tésztagombócokat, amiket később készítesz majd el, tedd hűtőbe.

2. Ne gyúrd túl – kerüld el, hogy megrepedjen

A tésztát szépen dolgozd össze, de ne gyúrd túl, ugyanis a zsiradék kicsapódása révén a tészta megrepedhet.

3. Ettől lesz márványos

Miután megkented a tésztát a töltelékkel és feltekerted a rudakat, kezdődhet a kelesztés. A nyers bejglik tetejét kend meg tojássárgájával, ha pedig megkelt, tojásfehérjével, majd fél órára rakd a hűtőbe, hogy a tészta teljesen áthűljön.

4. Küszöböld ki, hogy folyós legyen a töltelék

A tepsire tegyél sütőpapírt, majd fektesd rá a rudakat úgy, hogy minimum 10 centi maradjon köztük, hiszen a tészta sütés közben megdagad. Amennyiben a bejglik összeérnek, a töltelék kifolyhat.

5. Figyelj oda a hőmérsékletre

Az ünnepi édesség készítésekor tartsd szem előtt, hogy az alapanyagok egyforma hőmérsékletűek legyenek. Ehhez hozzátartozik, hogy a bejgli elkészítése előtt hűtsd le a hozzávalókat, valamint gyorsan dolgozz.

Szépen tálalt bejgli
Az ünnepi asztalról sosem maradhat el a kívül ropogós, belül puha bejgli.
Fotó: Shutterstock 

6. Hideg tölteléket használj

Az elkészült bejglitésztába csak akkor tedd bele a tölteléket, ha már teljesen kihűlt. Ennek érdekében célravezető, ha a töltelékkel vagy meg először, így amíg kihűl, összegyúrhatod a tésztát.

7. Egyforma keménység – kerüld el, hogy megrepedjen

A repedezés következő oka, hogy különbözik a tészta és a töltelék keménysége, ami azzal küszöbölhető ki, ha igyekszel minél kevesebb zsiradékot adni a töltelékhez.

8. Jó, ha megszurkálod? – kerüld el, hogy megrepedjen

Rengetegen esküsznek arra, hogy a bejgli tetejét meg kell szurkálni. Ennek ellenére, ha a tészta és a töltelék megfelelő arányban van egymással, akkor ezen akár át is ugorhatsz, így a töltelék biztosan a bejgliben marad. A lépés kihagyásával viszont nagyobb a kockázata annak, hogy az ünnepi sütemény megreped.

9. Szorosan tekerd fel – küszöböld ki, hogy megrepedjen

Figyelj arra, hogy a szorosan tekerd fel a tésztát, mivel a gőztől könnyen megrepedhet a teteje. Ennek fényében ajánlják sokan, hogy szurkáld meg a bejglit, de csak abban az esetben, ha nem folyik túlzottan a töltelék.

10. A szurkálás és a tojás sorrendje – kerüld el, hogy megrepedjen

Ha végül mégis a szurkálás mellett döntesz, érdemes a rudakat először tojással lekenni és csak utána végigbökdösni. Ugyanis, ha fordítva csinálod, a sárgája belefolyik a tekercsbe, amitől szintén megrepedhet a bejgli.

Az alábbi videó egy pirított mogyorós bejgli elkészítését mutatja be:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.